Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnans Dag 2025

Hjärnans dag 2025 samlade forskare, experter och engagerade deltagare för en kväll med fokus på vetenskapliga genombrott och hjärnans komplexitet. På denna sida kan du se föreläsningarna i efterhand och ta del av ämnen som alzheimer, ätstörningar och hur hormoner påverkar hjärnan genom livet. Moderator för kvällen var journalisten Niklas Källner.

30 år av framsteg inom hjärnforskningen

Cecilia Lundberg

Professor i neurobiologi vid Lunds universitet och ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd

Hjärnforskningen är en ung vetenskap jämfört med många andra medicinska områden. Men de tre senaste decennierna har forskningen om hjärnan nått betydande genombrott som fördjupat vår förståelse för hur hjärnan fungerar. Tack vare Hjärnfondens finansiering har många av dessa framsteg lett till utvecklingen av nya läkemedel och behandlingar, vilket har förändrat livet för otaliga patienter. Upptäckterna banar fortsatt väg för framtidens forskning, med syftet att möta hjärnans komplexa utmaningar och förbättra hälsa och välbefinnande för allt fler. Hjärnforskningen står i centrum – följ med på en resa genom de mest avgörande forskningsframgångarna och deras betydelse för framtiden.

Ätstörningar – hjärnans roll i en komplex sjukdom

Ulf Wallin

Barn- och ungdomspsykiatriker samt forsknings- och utvecklingsledare vid Kompetenscentrum Ätstörningar – Syd

Ätstörningar är ett växande problem, särskilt bland unga. Men vad sker i hjärnan hos den som drabbas? Följ med på en djupdykning i forskningen som avslöjar de neurobiologiska mekanismerna bakom sjukdomen. Ta del av insikter om varför ätstörningar blir allt vanligare och vad forskare gör för att utveckla effektiva behandlingar.

Hormoner och hjärnan: Menscykel, menopaus och psykisk hälsa

Inger Sundström Poromaa

Professor i obstetrik och gynekologi, ledande forskare inom kvinnors psykiska hälsa

Hur påverkas hjärnan av hormonella förändringar? Vi får en inblick i vad som händer i hjärnan under och efter en graviditet, hur menscykeln och menopausen påverkar den psykiska hälsan och varför vissa drabbas av tillstånd som PMS och PMDS.

Alzheimers sjukdom – från genombrott till framtidens lösningar

Michael Schöll

Professor i molekylär medicin

Alzheimers sjukdom är en av vår tids största medicinska utmaningar. De senaste årens forskning har gjort det möjligt att bättre förstå sjukdomens orsaker och utveckling, samtidigt som nya metoder för tidig diagnos och behandling har tagit form. Trots detta återstår mycket arbete för att möta behoven hos patienter och anhöriga. Följ med på en resa genom de senaste forskningsframstegen och en blick mot framtiden – vad krävs för att ta nästa steg i kampen mot Alzheimers sjukdom?

Patientens och anhörigas röst i Alzheimerforskningens framsteg

Maria Cavalli

Anhörig och grundare av kunskapsportalerna En bra plats, Demenslotsen och Alzheimerguiden

De senaste framstegen inom Alzheimerforskningen väcker hopp för både patienter och deras anhöriga. Men hur ser vardagen ut för dem som lever med sjukdomen, och vilka behov är ännu ouppfyllda? Genom att lyfta patientens och de anhörigas perspektiv belyses hur forskningens framgångar kan göra skillnad i praktiken – och vilka utmaningar som kvarstår för att förbättra livskvaliteten för de drabbade.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig och få tips och råd om hjärnhälsa, de senaste nyheterna från hjärnforskningen och berättelser från drabbade och anhöriga direkt till din mejlkorg. En gång i månaden, helt kostnadsfritt.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta