Hjärnfonden
Ge en gåva

Shanzheng Yang är en av Hjärnfondens postdoktorala stipendiater. Han forskar om Parkinsosn sjukdom på KI.

Shanzheng Yang forskar om Parkinsons sjukdom

Shansheng Yang är en av Hjärnfondens stipendiater. Han forskar om Parkinsons sjukdom och vill använda stamceller som behandling av sjukdomen. Klicka på pilen i bilden och se en kort film där han berättar om sin forskning.

Namn: Shansheng Yang
Universitet: Karolinska Institutet, Stockholm
Kommer från: Kina
Forskningsområde: Parkinsons sjukdom

Berätta om ditt forskningsområde – vad vill du undersöka?

Min forskning fokuserar på de proteiner som kontrollera bildandet av de nervceller som producerar dopamin i mitthjärnan.  Vi vill använda den kunskapen för att förbättra cell- transplantationer vid Parkinsons sjukdom.

Hur kommer dina forskningsresultat att hjälpa personer som är drabbade av Parkinsons sjukdom?

Vi vet att vid Parkinsons sjukdom så förstörs de neuron i hjärnan som bildar dopamin. En lovande behandling av sjukdomen är att ersätta de neuronen med nya nervceller som bildar dopamin. Sådana celler kan prepareras från stam celler i laboratoriet.

Ett specifikt intresse i projektet är att få mer kunskap om den typ av proteiner som bestämmer vilka gener som är aktiva i dopaminproducerande celler. Det kommer att hjälpa till att öka mängden celler vi kan producera.  Vid cell- transplantationer behövs det stora mängder celler så den här kunskapen kommer att skynda på utvecklingen av behandlingsmetoden.

Vilken är den största utmaningen inom ditt forskningsområde?

En utmaning är att kunna göra experiment på primära mänskliga celler. Primära celler, utvunna direkt från en vävnad, kan inte odlas i evighet utan dör så småningom. I stället använder vi en cell-linje som tagits fram från mänskliga embryon. En cell linje kan dela sig många gånger. Genom att använda de här cellerna kan vi förstå hur de kan omvandlas till nervceller som bildar dopamin.

Det är viktigt att vara försiktig när vi tolkar resultaten vi får när vi gör experiment på celler i en plastskål, det är långt ifrån det som händer i den levande mänskliga hjärnan.

Hur kommer det sig att du fastnade för hjärnforskning?

Komplexiteten i nervsystemet har alltid fascinerat mig. Efter att ha läst medicinska kurser blev jag intresserad av neurodegenerativa sjukdomar. De drabbar fler och fler människor och är i dag obotliga.

Vad är din drivkraft som forskare?

Generellt så tillfredsställs min nyfikenhet av att vara forskare. Som biomedicinsk forskare motiveras jag av möjligheten att bidra till att utveckla effektiva behandlingar av sjukdomar som drabbar människor.

Postkodlotteriet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Stamcellstransplantation som behandling för Parkinsons sjukdom. Malin Parmar i Lund leder den revolutionerande studien.

Lyckad stamcellsbehandling vid Parkinsons

För drygt ett år sedan opererade forskare för första gången in sju miljoner labbodlade hjärnceller i en patient med Parkinsons sjukdom. Behandlingen lyckades och patienten har återfått flera av kroppens funktioner.
En bild på en äldre man som sitter ensam med sin telefon vid ett köksbord.

Internationella Parkinsondagen den 11 april

Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring 20 000 personer i Sverige.
Ett kollage där en forskare håller en liten hjärna under en lampa.

Fyra fakta om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom innebär enorma utmaningar. I dag går det varken att bota eller att bromsa Parkinson. Dessutom tar det ofta lång tid att få rätt diagnos – och därmed rätt vård. Det är problem som bara hjärnforskningen kan lösa.
Ett porträtt på hjärnforskaren Mattias Andréasson.

Parkinsonforskning med hjälp av nervtrådar i huden

Parkinsons sjukdom och atypisk parkinsonism, en grupp neurodegenerativa sjukdomar som liknar Parkinson, kan ofta påminna mycket om varandra. Men sjukdomarna kräver olika behandling och omhändertagande varför det är viktigt att kunna skilja dessa sjukdomar åt. Just det vill Mattias Andréasson, Hjärnfondens stipendiat, göra genom att studera hudens nervtrådar.
En omslagsbild för hyllningskonserten till Pugh Rogefeldt med namnet "De Va Dä, Dä".

En hyllningskonsert till Pugh Rogefeldt

Den 18 oktober samlas några av Sveriges största artister på Cirkus i Stockholm i en hyllningskonsert till Pugh Rogefeldt. Överskottet från konserten går oavkortat till Hjärnfonden.
Stamcellstransplantation som behandling för Parkinsons sjukdom. Malin Parmar i Lund leder den revolutionerande studien.

Stamcellsbehandling av Parkinsons sjukdom – första patienten transplanterad

Stamcellstransplantation som behandling av patienter med Parkinsons sjukdom är på väg att blir verklighet. I februari testades behandlingen för första gången på en patient vid Skånes universitetssjukhus. Tekniken är utvecklad av Malin Parmar och hennes forskargrupp vid Lunds universitet med stöd från Hjärnfonden.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta