Stöd och råd under Corona-pandemin.
Covid-19 slår hårt mot hela samhället men vissa grupper drabbas hårdare. Den som lider av psykisk ohälsa är särskilt utsatt och Corona-pandemin kan innebära en extra påfrestning för den som lider av stressrelaterad psykisk ohälsa. Personer som har ALS, Parkinsons sjukdom eller MS tillhör riskgrupperna och tvingas till isolering.
Till följd av covid-19 spenderar allt fler barn mycket tid i avskildhet och risken för ångest och oro ökar markant. En del barn är oroliga att de själva eller någon i familjen ska bli sjuka, andra för att de inte får gå till skolan eller träffa kompisar.
En annan grupp som drabbas hårt är personer som lider av en demenssjukdom. När äldreboendena nu är stängda kan de inte ta emot besök av nära och kära. För de anhöriga är det en stor sorg och oro att inte få träffa dem utan att bara ha kontakt via personalen.
Det är många som riskerar att drabbas av depression, ångest eller annan psykisk ohälsa i spåren av Corona-pandemin. Det behövs mer forskning så att vi kan få fler behandlingsalternativ till de som drabbas. Här nedan kan du ta del av råd om vad du kan göra själv.
Till följd av covid-19 spenderar allt fler barn mycket tid i avskildhet och risken för ångest och oro ökar markant. Under vecka 19 sprang skolelever från nästan 400 grundskolor för Barnhjärnfonden och för att uppmärksamma barnhjärnan. Läs mer om Skolloppet här.
Vi frågade Josef Milerad, docent på Karolinska Institutet och skolöverläkare, vad han säger till föräldrar som är oroliga för sina barn. Läs hans tips här.
Under den pågående Coronapandemin är det lätt att känna rädsla och oro. Den som redan är drabbad av psykisk ohälsa är särskilt utsatt. Men det finns flera saker vi kan göra för att främja den psykiska hälsan. Här är några tips.
Är du för stressad? Ta dig själv på allvar.
Med hjälp av KED-skalan (Karolinska Exhaustion Disorder Scale*) kan du själv testa om du är i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom. Du får också ta del av vårt informationsmaterial om stress.