Hjärnfonden
Ge en gåva

Maten som kan skydda dig mot demens

Mat som är bra för hjärta och blodtryck är också nyttigt för hjärnan. Medelhavskost och nordisk mat har enligt flera nya studier visat sig sänka risken att drabbas av Alzheimer och andra demenssjukdomar med 40 procent.

Varje år hålls en stor konferens där världens främsta Alzheimerforskare samlas för att presentera sina nya rön.  I år var ett av fokusområdena hur hälsosam kost kan bevara hjärnans kognitiva funktioner och därmed minska risken att drabbas av demens.

MIND-diet minskar demensrisk

Enligt fyra stora studier finns ett samband mellan hälsosam kost och bättre mental hälsa hos äldre. Dieter som bevisats vara bra för att motverka hjärtkärlsjukdomar visade sig också hålla hjärnan i trim. Speciellt bra var en diet som kallas MIND* som är utvecklad av amerikanska forskare och där man inkluderat livsmedel som är särskilt bra för att hålla hjärnan ung och frisk. Forskarna såg att personer som höll sig till MIND-dieten hade 35-40 procent lägre risk att drabbas av kognitiv svikt, de bibehöll sin kognitiva förmåga och fick en minskad risk att drabbas av demens. MIND-dieten behöver dock inte följas slaviskt – risken att insjukna minskar även om man slarvar lite grann.  De som ”i huvudsak” äter enligt MIND sänker ändå risken för sjukdomen. En annan forskargrupp visade att äldre kvinnor vars kost var traditionellt hjärtkärl-vänlig, speciellt MIND-dieten, hade mycket lägre risk för att utveckla demens.

Nordisk kost håller hjärnan ung, kolesterolrik mat får hjärnan att åldras i förtid

I en studie på samma tema har svenska forskare på Karolinska Institutet kommit fram till att personer som har en nordisk hälsosam kosthållning bibehåller en friskare hjärna med en bättre kognitiv status än personer som äter mindre hälsosam mat som är fet, söt och processad. Personer som åt en ”dålig” diet med få omega-3 fettsyror och vitaminer men med mycket kolesterol fick en hjärna som åldrades snabbare till följd av olika inflammatoriska processer.

MIND-dieten och nordisk kostMat att undvika
Grönsaker (ej rotfrukter), gärna gröna blad
Frukt, speciellt äpplen, päron och persikor
Nordiska bär som blåbär och lingon
Nötter och frön
Pasta och ris
Fet fisk
Kyckling
Vegetabilisk olja
Fullkornsprodukter
Te och vatten
Vin (max ett glas om dagen)
Rotfrukter inkl. potatis
Raffinerat spannmål, t.ex. frukostflingor
Smör och hårt margarin
Fruktjuice
Rött kött
Ost
Socker, bullar och kakor
Friterad mat 

 

”Själva idén att en hälsosam diet kan skydda mot demenssjukdomar är inte helt ny, men omfattningen på de här nya studierna visar hur viktig kosthållningen är för att bibehålla hjärnans funktion och hälsa”, säger Keith Fargo, en av Alzheimerforskarna. ”Med det sagt måste vi ändå framhålla att vad vi äter bara är en del i pusslet. Att anpassa sin livsstil när man blir äldre – att träna regelbundet, ha koll på vad man äter och hålla igång hjärnan genom att livet ut lära sig nya saker – är väldigt viktigt för att minska risken för kognitiv svikt och demens.”

*MIND = Mediterranian-DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) Intervention for Neurodegenerative Delay

Källa: Alzheimer’s Association
https://www.alz.org/aaic/releases_2017/AAIC17-Mon-Diet-Release.asp

Relaterat

Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.
porträttbild på Caroline som är närstående till sin mamma som har Alzheimer. Hon står på en strand i solnedgången.

“…mamma kommer förändras mer och mer och försvinna ifrån mig”

För sex år sedan började Carolines mamma förändras. Det visade sig att hon har Alzheimers sjukdom. En diagnos som på många sätt drabbar även de närstående.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
En sjuksyster tar blodprover.

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare. 
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta