Yngre par joggar tillsammans Spela

Därför mår vi bra av motion

Varför har motion så stor påverkan och vad händer egentligen i huvudet när vi rör på resten av kroppen? I det här avsnittet i vår serie om hjärnan berättar Yvonne Forsell, psykiatriker och professor vid Karolinska Institutet om hur vi kan maximera hjärnans effekt av motion.

Yvonne Forsell berättar bland annat om något hon kallar för ”ett slags hjärnans gödningsmedel” som aktiveras när vi tränar. Det stimulerar nya nervceller och skyddar mot att nervcellerna bryts ner och vi får enklare att lära oss nya saker och komma ihåg sådant vi redan kan.

Motion lika effektiv som läkemedel

I en undersökning Yvonne Forsell gjort studerade hon konditionsträningens effekt på depression och det visade sig att träning faktiskt hade lika bra effekt som att ge ett antidepressivt läkemedel eller kognitiv beteendeterapi.

Så hur kan vi hjälpa till att stimulera nya nervceller och ge oss själva en riktig antidepressiv-kick? Se hela avsnittet med Yvonne Forsell här ovan genom att klicka på pilen i bilden här ovan.

Se fler avsnitt om hjärnan:

1. Vill du veta hur hjärnan påverkas av sociala relationer – titta in här
2. Hur påverkas hjärnan av sömn – se klippet här
3. Hur viktig är kost för vår hjärnkapacitet – Vi tar reda på svaret här

Vår serie om hjärnan är framtagen i samarbete med Skellefteå Kraft. Programledare: Beppe Singer.

Dela sidan

Engagera dig redan idag