Hjärnfonden
Ge en gåva
Äldre mor och hennes vuxna dotter ser på varandra

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är en fullmakt som du kan ge till en annan person i förebyggande syfte. Genom att skriva en framtidsfullmakt utser du en person som kan ta hand om dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut.

Framtidsfullmakt är ett personligt alternativ till god man eller förvaltare. Genom detta juridiska dokument kan du själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina angelägenheter. Då blir den person som du utsett till fullmaktshavare din ställföreträdare i de frågor som du bestämt att fullmakten ska omfatta. 

Fullmakten börjar gälla om och när du blir beslutsoförmögen. Det betyder att du på grund av fysisk sjukdom, psykisk störning eller liknande inte kan ta hand om dina angelägenheter själv. En fullmakt för din framtid gäller däremot inte vid beslut som rör medicinsk vård eller tandvård. 

Innan en god man eller förvaltare har utsetts står ofta anhöriga utan rättsliga möjligheter att hjälpa den personen som inte längre kan fatta egna beslut. Därför kan framtidsfullmakten innebära en trygghet. Då vet dina anhöriga vem eller vilka som har ansvar för dina personliga och ekonomiska intressen. 

En vanlig fullmakt riskerar att förlora sin giltighet om fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut, något som exempelvis kan inträffa vid demens. Därför är det en extra trygghet att gardera sig med en framtidsfullmakt, som också börjar gälla vid tidpunkten som den skrivs. 

Det enklaste sättet att upprätta en fullmakt för sin framtid är att ta hjälp av en jurist eftersom det finns formkrav som måste uppfyllas för att dokumentet ska vara giltigt 

Relaterat

Man skriver sitt testamente

Lär dig mer om att skriva testamente den 1 juni

Boka in sommarens viktigaste kväll! Välkommen till ett kostnadsfritt webinar om att skriva testamente.
Äldre kvinna signerar sitt testamente

Titta på vårt webinar om testamenten

Många tycker att det är svårt och mycket att tänka på när det gäller att skriva sitt testamente. Titta på vårt testamenteswebinar och få svar på många frågor.
Mormor sitter med sin dotter och barnbarn.

8 saker att ha i åtanke när det gäller testamente

Genom att skriva ditt testamente underlättar du för dina närstående och säkerställer att ditt arv fördelas på det sätt du vill. Här är några saker att tänka på.
Mormor läser en saga för sina barnbarn

8 skäl till varför du bör skriva ett testamente

Att skriva sitt testamente är något som många väljer att skjuta framför sig. Det kan kännas både jobbigt och svårt. Men genom att skriva ett testamente underlättar du för dina närstående och undviker oklarheter. Här har vi listat åtta skäl till att skriva ett ditt testamente.
Äldre par diskuterar sitt testamente med en jurist

Välkommen till ett webinar om att skriva testamente den 7 december kl 17.00

Boka vinterns viktigaste kväll. Hjärnfonden och juristbyrån Lawly reder ut vad som händer rent juridiskt om du inte gör någonting och hur du kan få det att bli som du vill genom att skriva testamente.

Här kan du se vårt webinar om att skriva testamente

Hjärnfonden och Familjens Jurist berättar i detta webinar om hur det praktiskt går till att skriva ett testamente och vad som gäller för framtidsfullmakt. Klicka på pilen i bilden och titta på webinariet.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta