Det här är Alzheimers sjukdom

Omkring 100 000 svenskar har Alzheimers sjukdom. Idag finns inget sätt att bota sjukdomen. Se vår film där professor Caroline Graff berättar om sjukdomen och vad vi vet idag.

Vad händer i hjärnan vid Alzheimers sjukdom?

Alzheimers sjukdom leder till att nervceller dör och att hjärnvävnaden skrumpnar bort. Exakt varför detta händer är fortfarande ett mysterium för forskarna.

Är det Alzheimer eller en annan demenssjukdom?

All demens är inte Alzheimers sjukdom. Det är vanligt att flera demenssjukdomar förekommer hos samma individ vilket kan göra det svårt att ställa diagnos. Så vad skiljer de olika varianterna åt?

Vanliga symtom för Alzheimers sjukdom

Ibland kan vara svårt att skilja symtom på Alzheimers sjukdom från normalt förekommande åldersrelaterade förändringar. Vi reder ut vad som är naturligt åldrande och vad som är symtom på Alzheimers sjukdom.

Kan man skydda sig mot Alzheimer?

Även om det ännu inte finns något botemedel mot Alzheimers sjukdom går det ändå att påverka risken att drabbas. Läs mer om hur kost, mental träning och annat kan skydda dig.

Att göra en minnesutredning

Var la jag husnycklarna? Vad är min inloggning till Mobilt BankID och vad gjorde jag i påskas? Det är frustrerande när minnet inte fungerar som det ska. Så här funkar en minnesutredning i primärvården.

Dela sidan