Hjärnfonden
Ge en gåva

Ice Bucket-gåvor kan lösa gåtan om ALS

Ice Bucket Challenge lönade sig! Sommaren 2014 ledde den virala succén till att hundratals miljoner till ALS-forskningen samlades in världen över. En stor del av gåvorna gick till världens största forskningsstudie av ärftlig ALS där forskarna nu har gjort stora framsteg och hittat en ny gen som associeras med sjukdomen.

Forskarna i ALS-projektet MinE, som fått stöd av de insamlade gåvorna från Ice Bucket Challenge, har nu gjort ett stort genombrott och hittat en ny gen, C21orf2, som starkt associeras med sjukdomen. Resultaten publicerades i början av veckan i den välrenommerade tidskriften Nature Genetics. Fynden väntas leda till helt nya sätt att behandla den dödliga sjukdomen ALS på. Studien är den största som någonsin gjorts på ärftlig ALS.

Europeiskt samarbetsprojekt en succé

Sommaren och hösten 2014 hällde ett stort antal kända och okända människor hinkar med isvatten över sig i den virala succén Ice Bucket Challenge. Över 31 000 personer i Sverige sms:ade sina gåvor till ALS-forskningen vilket möjliggjorde att Hjärnfonden kunde dela ut 4 miljoner kronor till valda projekt, varav 3 miljoner gick till forskaren Peter Andersen, professor i neurologi vid Umeå universitet, för det europeiska forskningsprojektet MinE. Projektet är ett samarbete för att jämföra patientprover mellan olika laboratorier runtom i världen och syftar till att hitta nya gener som både bidrar till och kan skydda mot ALS.

– Vi har med Project MinE fått ett mycket effektivt arbetssätt och en analysmetodik som fungerar nästan ofattbart bra, säger professor Peter Andersen.

Ice bucket-gåvorna gav resultat

Tack vare gåvorna från Ice Bucket Challenge har nu projektet nått en ny milstolpe och forskningen har kommit närmare en ny typ av behandling av ALS.

– Det är nu det händer! De här nya forskningsresultaten är väldigt glädjande. Det visar alla som deltog i Ice Bucket Challenge att deras gåvor faktiskt hade betydelse för forskningen, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

10 procent av de som får ALS har den ärftliga varianten medan 90 procent får sjukdomen spontant. Den nyupptäckta genen C21orf2 tros vara en av många faktorer som bidrar till nervskadorna hos den spontana varianten av sjukdomen.

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.
En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.
Foto på Caroline Ingre, överläkare och ALS-forskare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är säker på att man snart kommer att hitta ett läkemedel mot ALS. Foto: Juliana Wolf Garcindo

ALS-forskaren: Vi är nära ett botemedel

Forskningen om den obotliga sjukdomen ALS tar stora kliv framåt. Överläkare Caroline Ingre som noggrant analyserar prover från sina patienter är hoppfull och tror att med tillräckliga satsningar på forskningen har vi snart ett botemedel.
Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta