Hjärnfonden
Ge en gåva

Karolina, 37: “Jobbet gav mig en stressrelaterad depression”

Karolina Kaplan ville prestera bra i alla sammanhang och jobb hon tog sig för. Flera gånger drabbades hon av depression och panikångest men det tog många år innan hon vågade söka hjälp. Oförstående chefer, för mycket ansvar och långa arbetsdagar gjorde till slut att hon blev sjukskriven på grund av stressen.

Karolina Kaplan, 37 från Norrtälje.
Karolina Kaplan, 37 från Norrtälje.

Jag har alltid varit en känslig person som gillar lugn och ro. Jag har alltid varit blyg och osäker, men känner mycket och starkt. Jag är väldigt mån om att prestera bra och jämför mig ständigt med andra. Jag har förstått att jag har en prestationsbaserad självkänsla.

Jag drabbades redan som 24-åring av depression och panikångest, men sökte inte hjälp då utan försökte klara av det på egen hand. Sedan drabbades jag av en rejäl stressreaktion som 28-åring då jag jobbade utomlands på ett callcenter. Det var mycket arga telefonsamtal, oförstående chefer och långa arbetsdagar. Jag sa upp mig och det lugnade ner sig, men jag sökte inte hjälp då heller.

Nästa stressreaktion kom när jag skrev min C-uppsats i psykologi och då ringde jag kuratorn på högskolan och fick stöttning på en gång.

Första gången jag blev sjukskriven för mina besvär var år 2013, med diagnos ”Reaktion på svår stress”. Jag jobbade då sedan drygt ett år tillbaka på Försäkringskassan och hade mått dåligt en längre tid redan, innan jag gick till husläkare. På Försäkringskassan hade jag fått tuffa ärenden redan från start, fick leda stora avstämningsmöten själv utan ordentlig upplärning. Att förmedla beslut till upprörda människor var tufft, vi pressades ständigt uppifrån att göra fler och fler avslag på sjukpenning till utsatta människor vilket var riktigt jobbigt de gånger jag inte själv höll med om beslutet. Jag blev tillslut sjukskriven ca 10 månader i olika omfattningar och blev även sjuk i stressrelaterad depression våren 2016.

Idag håller jag på att starta egen verksamhet som beteendevetare med inriktning på samtal om stress.

Karolina Kaplan

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta