Hjärnfonden
Ge en gåva

Karolina, 37: “Jobbet gav mig en stressrelaterad depression”

Karolina Kaplan ville prestera bra i alla sammanhang och jobb hon tog sig för. Flera gånger drabbades hon av depression och panikångest men det tog många år innan hon vågade söka hjälp. Oförstående chefer, för mycket ansvar och långa arbetsdagar gjorde till slut att hon blev sjukskriven på grund av stressen.

Karolina Kaplan, 37 från Norrtälje.
Karolina Kaplan, 37 från Norrtälje.

Jag har alltid varit en känslig person som gillar lugn och ro. Jag har alltid varit blyg och osäker, men känner mycket och starkt. Jag är väldigt mån om att prestera bra och jämför mig ständigt med andra. Jag har förstått att jag har en prestationsbaserad självkänsla.

Jag drabbades redan som 24-åring av depression och panikångest, men sökte inte hjälp då utan försökte klara av det på egen hand. Sedan drabbades jag av en rejäl stressreaktion som 28-åring då jag jobbade utomlands på ett callcenter. Det var mycket arga telefonsamtal, oförstående chefer och långa arbetsdagar. Jag sa upp mig och det lugnade ner sig, men jag sökte inte hjälp då heller.

Nästa stressreaktion kom när jag skrev min C-uppsats i psykologi och då ringde jag kuratorn på högskolan och fick stöttning på en gång.

Första gången jag blev sjukskriven för mina besvär var år 2013, med diagnos ”Reaktion på svår stress”. Jag jobbade då sedan drygt ett år tillbaka på Försäkringskassan och hade mått dåligt en längre tid redan, innan jag gick till husläkare. På Försäkringskassan hade jag fått tuffa ärenden redan från start, fick leda stora avstämningsmöten själv utan ordentlig upplärning. Att förmedla beslut till upprörda människor var tufft, vi pressades ständigt uppifrån att göra fler och fler avslag på sjukpenning till utsatta människor vilket var riktigt jobbigt de gånger jag inte själv höll med om beslutet. Jag blev tillslut sjukskriven ca 10 månader i olika omfattningar och blev även sjuk i stressrelaterad depression våren 2016.

Idag håller jag på att starta egen verksamhet som beteendevetare med inriktning på samtal om stress.

Karolina Kaplan

Relaterat

Porträtt på Katarina Krzyzinska

Katarina 43: “Jag trodde jag kunde planera bort en utmattning”

Katarina hade ett fantastiskt arbete, jobbade stenhårt 70 timmar i veckan och hade sociala aktiviteter nästan varje kväll. Livet lekte men på nätterna kom attacker av panikångest. När hennes chef tog ifrån henne jobbdatorn och skickade henne till läkaren blev hon arg på sig själv och skämdes. Hur kunde hon ha låtit det gå så långt? Och vem var hon utan sitt jobb?

Drabbad av utmattningssyndrom

Jessica gillade sitt jobb som produktionsledare. Hon var van vid ett högt tempo med tighta deadlines. Men det uppdrivna arbetstempot och långvariga stressen utan chans till tillräcklig återhämtning gjorde att kroppen till slut sa ifrån. Jessica sjukskrevs för utmattning 2014. Se samtalet mellan Jessica Bladh och Katarina Hultling på Hjärnans Dag och den efterföljande paneldiskussionen där också Ullakarin Nyberg och Martin Ingvar medverkade.

Emma: “Jag tänkte att stress bara är negativt om man vantrivs”

Emma var nöjd med livet. Därför kopplade hon inte ihop sina allt svårare symtom med sitt stressiga liv. Kraschen blev hård – och vägen tillbaka lång. Med mer kunskap kunde vården ha gjort resan lättare.

Annica, 33: “Att klä på mig och borsta tänderna kändes som att springa en halvmara”

Psykisk ohälsa är tabubelagt och många vågar inte söka hjälp. För Annica Utbult från Göteborg blev det jobb hon tyckte så mycket om också det som stjälpte henne. Planering som inte fungerade, för många övertidstimmar och ofärdiga arbetsuppgifter som hopade sig gjorde till sist att hon kraschade. Idag driver Annica en blogg där hon vill sprida förståelse och visa att ingen är ensam i att leva med psykisk ohälsa.

Ewa-Lotta, 46 år: “Jag pushade mig själv för långt”

Jag har på något sätt alltid kört på. Orkat lite till, fixat, donat och löst problem. Livet har snurrat på med familj, jobb och allt runtomkring. Tills jag inte orkade längre.

Att arbetslivet gör starka människor sjuka är ett stort samhällsproblem

Hanna Liderfelt var ung och frisk och skulle förverkliga sina drömmar. Problemet var att drömmarna gjorde henne sjuk – av stress. Läs om varningssignalerna för utmattningssyndrom som är farliga att missa.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta