Vilma fick en stroke när hon var sju år. Vilma fick en stroke när hon var 7 år. Idag, två år senare är hon för det mesta pigg och glad. Efter en långsam upptrappning i skolan går hon nu full tid., berättar hennes pappa Erik Mellegård.

Vilma fick en stroke när hon var sju år

I april 2017 fick Vilma, då sju år, en stroke. Stroke hos barn är ovanligt, och mer forskning behövs. Därför har familjen startat en insamling till forskning om stroke.

Den 24/4 -17 fördes Vilma 7 år i ilfart från Halmstads sjukhus till BIVA på Östra med akut hjärtmuskelinflammation som bl a innebar arytmier och en propp i vänster kammare. Dagen efter kopplades hon via operation till en hjärt-lungmaskin för att hjärtat inte orkade själv. På Valborg lossnade proppen, Vilma fick en stroke, och man tvingades till ett avancerat ingrepp för att avlägsna den.

Så här säger Vilmas pappa Erik Mellegård idag: ”Hon är för det mesta pigg och glad. Hon är med oss i fjällen och åker skidor på vintern, simmar i en para-simgrupp samt spenderar en massa tid i ishallen med konståkning. Fantastiskt bra träning för att förbättra hennes balans, koordination och styrka.”

Alla frågor…

Vissa saker blir bättre andra tycks bli sämre. Vilka svar kan vi få? Från dag ett har svaret från vården hela tiden varit: Det är omöjligt att svara på. Vissa blir bättre andra inte. Hur ska man förhålla sig till dessa funderingar när en 8-åring undrar när hon blir frisk? Vi behöver fler svar. Det behövs bättre förståelse för hur hjärnan fungerar och hur den utvecklas. Stroke hos barn är ovanligt, och mer forskning behövs,

Vilmas familj har startat en insamling till forskning om stroke, du kan stödja insamlingen här.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Två bilder på Johanna Bösseborns son Gustav som fått diagnosen Adrenoleukodystrofi.

Världens bästa Gustav

”Du spralliga, levnadsglada lilla pojk. Inte trodde vi att din överaktivitet, din impulsivitet och din okoncentration kunde härledas till den värsta av sjukdomar.”

Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg finns det mycket som pekar på det.

“AI kan fördubbla inlärningstakten”

Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg, finns det mycket som pekar på att AI skulle kunna halvera tiden barn går i grundskolan.

Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, talade på Barnhjärnans Dag om skillnaderna i diagnosticeringen av flickor och pojkar med autsim eller ADHD. Foto: Juliana Wolf Garcindo och Birgit Leistmann-Walsh

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Varför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar varför och hur hormonella svängningar kan påverka symtom.

Anett Sundqvist, professor i psykologi vid Linköpings universitet, talade om skärmtid och föräldrars mobilanvändande på Barnhjärnans Dag 2023. Foto: Juliana Wolf Garcindo och Birgit Leistmann-Walsh

Professor Anett Sundqvist: Så påverkas barnens utveckling av föräldrars mobilanvändande

Många föräldrar oroar sig för vilka effekter deras barns skärmtid kan få – men de har också anledning att vara vaksamma på hur och när de själva använder digitala medier. Det visar ny svensk forskning.

Porträttbild på Susanne Hobohm som medverkar i Hjärnfondens donationsprogram

Susanne Hobohm, filantropen som stödjer forskning om ARFID

Susanne Hobohms stiftelse för utbildning, kultur och forskning är en av de privata aktörer som stödjer hjärnforskning genom Hjärnfondens donatorsprogram. Här berättar hon hur hon engagerar sig för forskningen

Paul Chronqvist Svensson som är Country Manager för Team Rynkeby står med två barn och spänner armarna, tittandes in i kameran, mot en skynke i bakgrunden.

Skolbarn sprang ihop 4,1 miljoner kronor i Skolloppet

Den 5 maj deltog skolelever från 416 grundskolor runtom i Sverige i Team Rynkeby Skolloppet och samlade in 4,1 miljoner kronor. Överskottet från insamlingen går till forskning om barnhjärnan.