Vår förhoppning med eventet är att lyfta frågan om psykisk ohälsa hos både vuxna och barn samt samla in pengar till forskningen. Många vågar inte prata om psykisk ohälsa. Jag vet för jag har själv lidit av depressioner och lever med det än idag, säger Oliver Edlund en av initiativtagarna till Esportshjälpen.

E-sportare samlar in pengar till unga med psykisk ohälsa

Under tre dygn ska e-sportarna Robert Stumsner och Oliver Edlund samla in pengar till förmån för Hjärnfonden Barn, en del av Hjärnfonden. Genom ett direktsänt datorspelsevent den 23-25 oktober kommer insamlingen äga rum till förmån för unga med psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa bland unga är ett stort problem och många vågar inte prata om det. Jag vet för jag har själv lidit av depressioner och lever med det än idag. Vår förhoppning med eventet är att lyfta frågan om psykisk ohälsa hos både vuxna och barn samt samla in pengar till forskningen, säger Oliver Edlund, account manager och initiativtagare till Esportshjälpen.

Robert Stumsner och Oliver Edlund är två kompisar som delar samma intressen – e-sport och välgörenhet. Efter många år av e-sportspelande bestämde de sig för att starta en privat satsning, Esportshjälpen, med fokus på att göra event till förmån för olika välgörenhetsorganisationer.

Direktsänt event

Idén med ett direktsänt event är att nå en bredare publik och skapa intresse för deras insamling till psykisk ohälsa. Förmånstagare denna gång är Hjärnfonden Barn, en del av Hjärnfonden, som samlar in och finansierar livsviktig forskning om barnhjärnan. Förutom den egna insamlingen kommer initiativtagarna dela med sig av information, kunskap och lärande om just barns psykiska ohälsa men även vikten av en vuxens persons intresse för barns fritid online.

Vi är oerhört glada över Robert och Olivers fina initiativ att starta en egen insamling och öka kunskapen om barn och ungas psykiska ohälsa. Det är så viktigt att unga vågar prata med någon om hur de mår. Förutom mer forskning om barnhjärnan efterlyser vi ett samlat grepp med fler samhällsinsatser för att förebygga psykisk ohälsa hos unga, säger Anna Hemlin, generalsekreterare för Hjärnfonden Barn, en del av Hjärnfonden.

Live-eventet äger rum på Red Bull Gaming Sphere i Stockholm den 23-25 oktober från kl 12 på fredagen till 23:59 på söndagen. Spelet och insamlingen kan följas via streamingtjänsten Twitch.

Du hittar en länk till livesändningen här: www.esportshjalpen.se/

Det behövs inget konto hos Twitch för att titta eller ge en gåva under eventet.

Här kommer eventet att hållas: https://www.infernoonline.com/red-bull-gaming-sphere/

Om initiativtagarna:

Robert Stumsner, 30 år, hemmahörande i Örebro, började med E-sport omkring 1999 då spelen Quake och Unreal Tournament var som populärast. Han kom in på spelet Counter-strike 2001 och har hållit fast vid det sen dess. Robert har sysslat med allt från coaching, lagspel och nu även eventplanering kring Esport.

Oliver Edlund, 22 år, född i Stockholm men bott större delen av sitt liv i Roslagen, startade sin e-sportskarriär 2012 med spelet Counter-Strike Global Offensive. Huvudsakligen som spelare men han har även varit caster för Kings Of Nordic.

 

Relaterat

Carl Sellgren Majkowitz

En hjärna i ett provrör – psykiatriforskning i framkant

Varför drabbas vissa människor av psykiatriska sjukdomar som schizofreni och bipolär sjukdom? Eller av diagnoser som ADHD och anorexia nervosa? Och varför svarar vissa patienter bra på mediciner medan andra inte gör det alls?

10 september är det Suicidpreventiva dagen

År 2021 tog 1505* personer sitt liv, vilket innebär fyra människoliv om dagen. Det är viktigt att agera om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.

Mogen kvinna som ser orolig ut

När det är oroligt i omvärlden

Det är lätt att känna sig orolig på grund av det som sker i vår omvärld just nu. Här ger vi några råd om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra. Det handlar bland annat om att var fysiskt aktiv, ha kontakt med andra och begränsa nyhetsflödet.

Ung kvinna med långt hår och glasögon framför en grönskande buske.

Pluggandet tog över livet för Estelle

Känslan av att befinna sig i en grop. Att inte känna någon glädje. Där hamnade Estelle när prestationsångesten tog överhand. Tanken på att ständigt bli bättre och prestera mer blev viktigare än allt annat. Det tog mer tid från kompisar och familj och höll henne uppe sent på kvällarna. Tillslut återstod bara pluggandet och återhämtningen uteblev. Med det kom depressionen och till slut tystnaden – när hon slutade att prata.

Socialminister Lena Hallengren och Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin

Hjärnfonden uppvaktar socialminister Hallengren för samtal om självmord bland unga

Igår träffade Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin socialminister Lena Hallengren för att skynda på arbetet att nå den nollvision som regeringen antog för självmord 2008. Hjärnfonden vill se snabbare införande av åtgärder för unga och att frågan kommer högre upp på agendan. I mötet lämnande Hjärnfonden över drygt 16 500 namnunderskrifter som strömmat in under kampanjen ”upprop för nollvision”.

Jonas Kolsmyr

World Menthal Health Day den 10 oktober

Den 10 oktober är World Mental Health Day. I samband med det samlar vi in pengar till forskning om psykisk ohälsa, för att vi ska få mer kunskap och bättre behandlingar. Det finns ett väldigt stort behov av forskning inom området psykisk ohälsa.