Hjärnfonden
Ge en gåva

Vår förhoppning med eventet är att lyfta frågan om psykisk ohälsa hos både vuxna och barn samt samla in pengar till forskningen. Många vågar inte prata om psykisk ohälsa. Jag vet för jag har själv lidit av depressioner och lever med det än idag, säger Oliver Edlund en av initiativtagarna till Esportshjälpen.

E-sportare samlar in pengar till unga med psykisk ohälsa

Under tre dygn ska e-sportarna Robert Stumsner och Oliver Edlund samla in pengar till förmån för Hjärnfonden Barn, en del av Hjärnfonden. Genom ett direktsänt datorspelsevent den 23-25 oktober kommer insamlingen äga rum till förmån för unga med psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa bland unga är ett stort problem och många vågar inte prata om det. Jag vet för jag har själv lidit av depressioner och lever med det än idag. Vår förhoppning med eventet är att lyfta frågan om psykisk ohälsa hos både vuxna och barn samt samla in pengar till forskningen, säger Oliver Edlund, account manager och initiativtagare till Esportshjälpen.

Robert Stumsner och Oliver Edlund är två kompisar som delar samma intressen – e-sport och välgörenhet. Efter många år av e-sportspelande bestämde de sig för att starta en privat satsning, Esportshjälpen, med fokus på att göra event till förmån för olika välgörenhetsorganisationer.

Direktsänt event

Idén med ett direktsänt event är att nå en bredare publik och skapa intresse för deras insamling till psykisk ohälsa. Förmånstagare denna gång är Hjärnfonden Barn, en del av Hjärnfonden, som samlar in och finansierar livsviktig forskning om barnhjärnan. Förutom den egna insamlingen kommer initiativtagarna dela med sig av information, kunskap och lärande om just barns psykiska ohälsa men även vikten av en vuxens persons intresse för barns fritid online.

Vi är oerhört glada över Robert och Olivers fina initiativ att starta en egen insamling och öka kunskapen om barn och ungas psykiska ohälsa. Det är så viktigt att unga vågar prata med någon om hur de mår. Förutom mer forskning om barnhjärnan efterlyser vi ett samlat grepp med fler samhällsinsatser för att förebygga psykisk ohälsa hos unga, säger Anna Hemlin, generalsekreterare för Hjärnfonden Barn, en del av Hjärnfonden.

Live-eventet äger rum på Red Bull Gaming Sphere i Stockholm den 23-25 oktober från kl 12 på fredagen till 23:59 på söndagen. Spelet och insamlingen kan följas via streamingtjänsten Twitch.

Du hittar en länk till livesändningen här: www.esportshjalpen.se/

Det behövs inget konto hos Twitch för att titta eller ge en gåva under eventet.

Här kommer eventet att hållas: https://www.infernoonline.com/red-bull-gaming-sphere/

Om initiativtagarna:

Robert Stumsner, 30 år, hemmahörande i Örebro, började med E-sport omkring 1999 då spelen Quake och Unreal Tournament var som populärast. Han kom in på spelet Counter-strike 2001 och har hållit fast vid det sen dess. Robert har sysslat med allt från coaching, lagspel och nu även eventplanering kring Esport.

Oliver Edlund, 22 år, född i Stockholm men bott större delen av sitt liv i Roslagen, startade sin e-sportskarriär 2012 med spelet Counter-Strike Global Offensive. Huvudsakligen som spelare men han har även varit caster för Kings Of Nordic.

 

Relaterat

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, har under de senaste elva månaderna paddlat SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.
Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”
Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.
bilden ska spegla temat för world mental health day - att alla i världen har rätt till en god psykisk hälsa.

World Mental Health day 2023: Alla har rätt till en god psykisk hälsa

I år är WHOs tema för World Mental Health Day "Psykisk hälsa är en universell mänsklig rättighet". 

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
En ung kvinna sitter ensam och stirrar ut genom ett fönster.

Så påverkas din hälsa av ensamhet

Alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund. Ensamhet kan vara tung att bära och är den långvarig kan den påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. 
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta