Hjärnfonden
Ge en gåva

Webbseminarium: Är Sverige redo för framstegen inom Alzheimerforskningen?

Med nya metoder kan Alzheimer upptäckas i tidigare skede och nya mediciner kan snart nå marknaden. Men är det svenska sjukvårdssystemet redo att dra nytta av framgångarna?

Frågan är om det svenska sjukvårdssystemet är rustat för morgondagens behandling av Alzheimers sjukdom. Ämnet diskuterades på ett livesänt webbseminarium som Hjärnfonden arrangerade tillsammans med European Brain Council (EBC) den 26 september 2023. Flera internationella deltagare tillsammans med bland annat Alzheimerforskaren Kaj Blennow, professorn i hälsoekonomi, Linus Jönsson och Liberalernas gruppledare Lina Nordqvist, diskuterade nya sätt att se på Alzheimers sjukdom. 

Flera av deltagarna beskrev bristen på specialistkompetens samt bristen på kapacitet inom primärvården som avgörande flaskhalsar i systemet, som redan idag bidrar till en kraftig underdiagnostisering av Alzheimers sjukdom. Det konstaterades också att allmänhetens kunskap om tidiga sjukdomstecken behöver öka, så att fler söker vård tidigare. Dessutom lyftes behovet av stärkt stöd till både patienter och anhöriga i samband med diagnos. 

Deltagare i Rethinking Alzheimers Disease

 • Joakim Ramsberg, Forsknings- och Samhällschef, Hjärnfonden
 • Suzanne Dickson, Professor i neuroendokrinologi, Göteborgs universitet och Ordförande, EBC
 • Maria Cavalli, grundare En Bra Plats, Demenslotsen och AlzheimerGuiden
 • Frédéric Destrebecq, Executive Director, EBC
 • Linus Jönsson, Professor i hälsoekonomi, Karolinska Institutet
 • Kaj Blennow, Professor i klinisk neurokemi, Göteborgs universitet
 • Moa Wibom, Silvialäkare, överläkare och enhetschef, Ängelholms sjukhus
 • Laura Campo, Executive Director International Corporate Affairs, Eli Lilly and Company
 • Giovanni Frisoni, Professor i neurovetenskap, Geneva University Hospital
 • Lina Nordqvist, Riksdagsledamot & gruppledare i riksdagen (L)
 • Gerd Lärfors, Ordförande NT-rådet (rådet för nya terapier) 

 

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

 

Relaterat

Ett porträtt på hjärnforskaren Oskar Hansson

Blodprov kan avslöja Alzheimer

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en patient lider av Alzheimers sjukdom eller inte. I vissa fall är det till och med exaktare än de tidigare diagnosmetoderna. Det visar en ny studie finansierad av Hjärnfonden. Metoden kommer förhoppningsvis att börja användas i Sverige innan årets slut.
Ett porträtt av Cecilia Mörman

Kemin bakom Alzheimer

Cecilia Mörman, en av Hjärnfondens stipendiater 2024, utvecklar nya behandlingsmetoder för Alzheimers sjukdom. Därför undersöker hon de kemiska processer som ligger bakom att sjukdomen utvecklas. “Få saker är så skrämmande som att förlora minnet”.
Ett kollage med en en äldre man och en blå himmel mot rosa bakgrund.

Låg kunskap om Alzheimer hos svenskarna

Över hälften av svenskarna vet inte var de ska vända sig vid tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Hjärnfonden betonar behovet av en nationell informationskampanj för att öka medvetenheten.

Det behövs mer kunskap om olika demensformer

Ungefär 10–15 procent av alla demensfall utgörs av lewybody sjukdom. Det är en obotlig sjukdom som har likheter med både Alzheimer och Parkinson. Här berättar Anna Lundin om sin pappas kamp mot lewybody sjukdom.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

Nya framsteg inom Alzheimerforskningen

Autofagi är cellernas egen städpatrull. Ny forskning visar att när hjärnan städar sämre ansamlas skadliga molekyler och risken för Alzheimers sjukdom ökar.
Nico Dantuma, professor i molekylär cellbiologi vid Karolinska Institutet forskar om hur stimulering av nervcellernas eget försvarssystem skulle kunna stoppa neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer.

Alzheimerforskning med stor potential

Professor Nico Dantuma vill ta reda på om det går att stimulera nervcellernas eget försvarssystem – för att stoppa flera olika neurodegenerativa sjukdomar. Ett genombrott skulle kunna rädda många liv.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta