Stroke-drabbade Gunilla: ”Min dotter ville ringa ambulans, men jag sa nej”

Gunilla drabbades av enormt kraftig och explosiv huvudvärk hemma i garaget. Inga värktabletter hjälpte men Gunilla försökte ignorera smärtan. Nästa dag gick det inte längre och i ilfart kördes hon till Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Hon ville inte tro att hon fått en stroke. Läs hennes berättelse här.

Jag hade kommit hem från min bror och ställt cykeln i garaget när huvudet exploderade. Smärtan var så intensiv att jag tappade andan, men jag lyckades ändå stappla in i huset. Min dotter reagerade direkt och ville ringa ambulans, men jag sade nej. Smärtorna antog jag berodde på sviterna efter en gammal cykelolycka. Hon gav mig alltså motvilligt värktabletter istället och hjälpte mig i säng. Där låg jag sedan, åt tabletter och försökte ignorera smärtorna – men ingenting hjälpte.

Morgonen därpå började jag kräkas och insåg till slut att jag måste till läkare, så min bror körde mig till Edsbyns Hälsocentral. Därifrån skickade de mig direkt till Bollnäs Sjukhus där jag blev röntgad. Läkarna konstaterade en stor blödning i hjärnan. Jag hade fått en stroke. Jag kördes direkt till Akademiska Sjukhuset i Uppsala för operation och en enda tanke trängde igenom smärtorna – jag ska överleva, jag vill uppleva barnbarn!

Trots att jag åkt till akuten först dagen efter min stroke och dessutom ätit värktabletter, vilket kan förvärra situationen, så gick operationen bra. Läkarna konstaterade också att jag haft en enorm tur. Jag kunde knappt resa mig ur sängen, men jag levde! Den enorma lyckokänslan hjälpte mig när jag två veckor senare skulle börja lära mig att sitta upp, stå, gå igen – och den lever jag på än idag.

Efter ett år fick jag komma till Länsrehabiliteringen i Sandviken. Där fick jag ett helt vårdteam med egen läkare, sjukgymnast, psykolog, arbetsterapeut och fritidspedagog. Det blev en otroligt bra och värdefull rehabilitering med mycket träning och många olika tester. Alla jag mött inom vården, min familj och alla andra omkring mig har varit helt fantastiska och gett mig ett oerhört stöd. Omtanke ger så mycket energi och den fick mig också att orka igenom den långa rehabiliteringen som fortfarande pågår.

Idag mår jag ganska bra, bara jag lyssnar på min kropp. Den stora sorgen är att jag inte längre kan arbeta. Jag blir allt för snabbt trött och har svårt med minnet och koncentrationen. Det som också grämer mig är att jag lät envisheten komma i vägen när det hände. Hade jag struntat i värktabletterna och låtit min dotter ringa ambulans direkt, så kanske jag varit ännu friskare idag, vem vet? Men jag lever och är tacksam över allt som jag faktiskt klarar att göra. Jag har dessutom fått två barnbarn!

Gunilla Frid Nilsson, 60 år, Edsbyn.

Relaterat

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanor.

”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”

Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Ett sådant fall var Åsa Westlund, som oväntat insjuknade vid 53 års ålder. Läs hennes berättelse och se vad hon önskar sig av hjärnforskningen.