”Tänk om jag bara hade hittats några timmar tidigare…”

För tretton år sedan slogs Ronneys liv i spillror då han drabbades av en stroke, en kraftig hjärnblödning. Maximal otur gjorde att Ronney blev liggande i hela åtta timmar innan han blev förd till akuten och för det har han fått betala ett högt pris med många komplikationer efter stroken. Hade han bara blivit hittad några timmar tidigare hade allt varit annorlunda.

Ge en gåva till forskningen om stroke!

Hade jag vetat att onsdagen den 26 november 2003 skulle bli den sista dagen av mitt gamla liv hade jag spenderat den med familjen, inte på en personalfest. Men det gjorde jag. Kvällen var trevlig, men vid 22-tiden ville jag åka hem. Då insåg jag att jag glömt datorn på jobbet, så jag körde förbi kontoret, sprang uppför trapporna och gick in. Då small det till i huvudet. Jag föll ihop på golvet och allting blev svart. Under åtta timmar blev jag liggande i mörkret innan en kollega hittade mig morgonen därpå och ringde en ambulans som körde mig till Karolinska Universitetssjukhuset. Jag hade fått en stroke.

16 dagar senare vaknade jag sakta upp ur koman. Jag kände pappas stora hand runt min och tankarna började snurra. Vad hade hänt, vilka konstiga ljud, hur länge hade jag legat här? Jag förstod ingenting och ingen berättade något för mig! Sedan kom förklaringen. Det var en kraftig hjärnblödning. Jag var uppkopplad till massor av apparater, hade genomgått flera operationer och fick en mängd olika mediciner. Det var tydligen ett underverk att jag överlevt, i och med att jag fått akutvård så sent.

Ronny Westin drabbades av en stroke.
Ronney Westin drabbades av en stroke.

Läkarna opererade mig igen för att minska på hjärntrycket och mitt tillstånd stabiliserades långsamt. Men ju mer vaken jag blev, desto tydligare förstod jag att mitt gamla liv var över. Jag kunde inte gå eller prata och fick tunga krampanfall. Men efter den längsta och tyngsta veckan i mitt liv, så bestämde jag mig. Jag tänkte inte bli ett vårdpaket, jag skulle kämpa! Långsamt, långsamt lärde jag mig gå igen och gick samtidigt på talträning. Det var en lång, smärtsam och krokig väg tillbaka, men med stödet jag fick av alla läkare och sköterskor så gick det lite bättre för varje vecka.

Idag är det tretton år sedan mitt liv slogs i spillror och jag har fått betala ett oerhört högt pris för att jag blev hittad och förd till akuten så sent. Det finns nämligen inga behandlingar som helt kan återställa någon som fått vänta så länge på vård. Jag är 48 år men har gikt, afasi, svaga njurar, en svag högersida och kommer aldrig mer kunna arbeta. Jag har dessutom gått igenom en skilsmässa, förlorat vårt hus, vårdnaden om barnen och 98 % av mina vänner. Jag har samtidigt varit tvungen att omvärdera mycket i mitt liv. Idag prioriterar jag mina relationer och mitt eget tillfrisknande. Det har gett mig en ny, djupare relation med mina barn vilket är fantastiskt. Nu kan jag också köra bil igen, jag tränar fotbollskillar en gång i veckan och föreläser då och då på olika universitet.

Jag lever med andra ord ett ganska bra liv nu trots allt jag förlorat. Men jag saknar kärleken. Jag har en hund som är min bästa vän, men livet blir ganska ensamt när man drabbats som jag. Därför hoppas jag att alla inser sig hur livsviktigt det är att hjärnforskningen får det stöd som behövs för att få fram bättre behandlingar och nya rehabiliteringsformer.

 

Ronney Westin, 48 år

PS. Varje år drabbas ca 30 000 personer i Sverige av stroke. Därför är varje gåva till hjärnforskningen så viktig.
En stroke kan drabba alla – oavsett ålder. Därför är din gåva till hjärnforskningen så viktig!

Relaterat

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanor.

”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”

Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Ett sådant fall var Åsa Westlund, som oväntat insjuknade vid 53 års ålder. Läs hennes berättelse och se vad hon önskar sig av hjärnforskningen.