Hjärnfonden
Ge en gåva

Hur tar du hand om din hjärna – hjälp forskarna att förstå

Hjärnan är ett av våra viktigaste organ och hjärnans ohälsa står för en tredjedel av den globala sjukdomsbördan. Vi vet fortfarande väldigt lite om hur människor ser på sin hjärna och sin hjärnhälsa. Nu kan du hjälpa forskarna att förstå mer genom att delta i en enkät, The Global Brain Health Survey.

Hjärnhälsa handlar om din förmåga att minnas, lära, planera, koncentrera dig och hantera utmaningar. Det handlar också om dina förmågor att vara i mental och emotionell balans. Kort sagt, hjärnhälsa handlar om att få ut det mesta av din hjärna och att ta hand om den .

Nu vill ett internationellt forskarteam ta reda på mer om människors syn på hjärnan och hjärnhälsa och har därför gjort en enkät, The Global Brain Health Survey.

Enkäten består av 16 frågor som rör din syn på hjärnan och ditt intresse för din hjärnhälsa. Enkäten innefattar bl a frågor om du är intresserad av att veta mer om din hjärnhälsa genom att t.ex. ta ett test på hjärnhälsa. Det finns även frågor om vad du är villig att göra för din hjärnhälsa, t.ex. genom att förändra din livsstil.

Enkäten är stängd sedan den 31 augusti 2020.

Resultaten kommer att analyseras och sedan publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

Forskningen utförs av Lifebrain konsortiet i samarbete med de Norska, Tyska och Belgiska Hjärnråden, The National University of Ostroh Academy, Brain Foundation Netherlands, samt the Women’s Brain Project.

Lifebrain är finansierad av Europeiska Unionens Horizon 2020-program.

Relaterat

En grafisk bild för Hjärnfondens podcastserie I mina tankar.

Den 28 maj släpps podcastserien “I mina tankar”

Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Och vad händer när någon du älskar drabbas av en stroke? Hur lever man livet med en livslång sjukdom utan bot?

Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga

En ny rapport från IHE, på uppdrag av Hjärnfonden, undersöker hur riskfaktorer som fysisk inaktivitet, kost och social isolering påverkar hjärnans sjukdomar. Rapporten visar att många hjärnsjukdomar delvis går att förebygga, vilket skulle bespara individer lidande och samhället stora kostnader.
Hjärnforskaren Ross Smith vid sitt skrivbord

Ross Smith forskar om missbildningar i hjärnans blodkärl

Fokus för honom är sjukdomen Cerebral cavernös missbildning och vilken roll inflammation har för sjukdomen.
Mikaela Ceder, en av Hjärnfondens stipendiater

Mikaela Ceder vill behandla smärta bättre

Att hitta och utvärdera nya behandlingsalternativ för kronisk smärta och nedsatt kognitiv funktion är fokus för Mikaela Ceders forskning. Hon är en av Hjärnfondens stipendiater.

Kärleken sitter i hjärnan

Vad händer i hjärnan och kroppen när vi blir förälskade? Nervsignaler från hjärnans limbiska system skickas ut till hela kroppen och vi svettas, får spänningar i magen, hjärtat börjar slå snabbare och vi kan inte sluta tänka på föremålet för vår kärlek. Faktum är att förälskelsen är som en beroendesjukdom. Hjärnforskaren Åke Pålshammar reder ut begreppen om varför det känns som att kärleken sitter i hjärtat, när den i själva verket sitter i hjärnan.

Emelie Lind förbättrar hur man mäter syreförbrukning i hjärnan

Emelie Lind är en av Hjärnfondens stipendiater. Hennes forskning fokuserar på att utveckla mätningar av syreförbrukning i hjärnan med hjälp av magnetkamera.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta