Hur tar du hand om din hjärna – hjälp forskarna att förstå

Hjärnan är ett av våra viktigaste organ och hjärnans ohälsa står för en tredjedel av den globala sjukdomsbördan. Vi vet fortfarande väldigt lite om hur människor ser på sin hjärna och sin hjärnhälsa. Nu kan du hjälpa forskarna att förstå mer genom att delta i en enkät, The Global Brain Health Survey.

Hjärnhälsa handlar om din förmåga att minnas, lära, planera, koncentrera dig och hantera utmaningar. Det handlar också om dina förmågor att vara i mental och emotionell balans. Kort sagt, hjärnhälsa handlar om att få ut det mesta av din hjärna och att ta hand om den .

Nu vill ett internationellt forskarteam ta reda på mer om människors syn på hjärnan och hjärnhälsa och har därför gjort en enkät, The Global Brain Health Survey.

Enkäten består av 16 frågor som rör din syn på hjärnan och ditt intresse för din hjärnhälsa. Enkäten innefattar bl a frågor om du är intresserad av att veta mer om din hjärnhälsa genom att t.ex. ta ett test på hjärnhälsa. Det finns även frågor om vad du är villig att göra för din hjärnhälsa, t.ex. genom att förändra din livsstil.

Enkäten är stängd sedan den 31 augusti 2020.

Resultaten kommer att analyseras och sedan publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

Forskningen utförs av Lifebrain konsortiet i samarbete med de Norska, Tyska och Belgiska Hjärnråden, The National University of Ostroh Academy, Brain Foundation Netherlands, samt the Women’s Brain Project.

Lifebrain är finansierad av Europeiska Unionens Horizon 2020-program.

Relaterat

Barn sjunger i en kör

Sjung för hjärnan

Körsång är en stor folkrörelse i Sverige, och närmare 600 000 personer beräknas sjunga i olika typer av körer. Men hur påverkas hjärnan av musik? Stämmer det att musik kan minska stress och till och med läka sjukdomar? Varför mår så många bra av att sjunga i kör? Det är några av frågorna som diskuteras i det här webinaret om musikens påverkan på hjärnan.

Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden

Hjärnforskningen behöver bättre förutsättningar

När samhället öppnar upp igen kan viktig hjärnforskning ta fart igen vilket är otroligt glädjande. Men resurserna räcker inte utan mer medel behövs. Här nedan önskar Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, god jul och berättar om vilken skillnad din gåva gör.

Flera personer sitter vid sina skrivbord i ett öppet kontorslandskap.

Så mår hjärnan bra på jobbet

Nu återvänder många till sin arbetsplats efter att ha arbetat hemma under pandemin. Hur ska du göra för att hjärnan ska må bra på jobbet? Här är några tips för ökad prestation, koncentration och välmående. Oavsett om du arbetar hemma eller på kontoret. Artikeln är framför allt skriven för dig som har ett ”skrivbordsjobb”.

Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande

Du är viktig för hjärnforskningen

För oss på Hjärnfonden är det här en högtidlig del av året – det är nu vi beslutar vilken svensk hjärnforskning som ska få ekonomiskt stöd. Totalt kommer vi att dela ut strax över 105 miljoner kronor. Det är ett avgörande tillskott, eftersom hjärnforskningen lider av stor brist på resurser. Här nedanför tackar vår ordförande, Peter Thelin, för ditt stöd och berättar mer om hur stor skillnad varje gåva gör.

Lisa Niilsson är en av Vinterpratarna i SR P1

Hjärntips för lediga dagar

Jul- och nyårshelgerna bjuder förhoppningsvis på många avkopplande stunder och tid för att läsa, lyssna och se på film och TV. Här är några tips från oss.

Lars Olson, professor i neurobiologi på Karolinska Institutet

Tre Nobelpris intressanta för hjärnforskningen

Laserverktyg, snabbare evolution och ny tumörbehandling – tre Nobelpris som är speciellt intressanta för hjärnforskningen. Här förklarar professor Lars Olson varför.