Demens – ett av världens största hälsoproblem

Världshälsoorganisationen klassar demenssjukdomar, dit Alzheimer hör, som ett av världens största hälsoproblem. Det är många som lider och samhällskostnaderna är enorma. I takt med att vi blir allt äldre kommer antalet sjuka dessutom att öka kraftigt.

I Sverige finns omkring 100 000 personer med Alzheimer och sjukdomen släcker sakta men säkert ner tiotusentals hjärnor i Sverige varje år och gör anhöriga till främlingar. Närstående tvingas se sin partner, släkting eller vän förlora minne och förmågor.

Idag finns inget botemedel. Men det finns lovande forskning. Den forskningen stannar utan pengar. Därför är ditt bidrag så viktigt! Hjärnforskningen är de drabbades enda hopp och de har inte tid att vänta.
Med din hjälp kan vi nå vårt mål att samla in 500 000 kronor till Alzheimerdagen den 21 september. Varje krona behövs!

Visste du det här om demenssjukomar?

  •  I Sverige får 60 000 hemmaboende demenssjuka stöd av närstående
  • Upp till 100 000 närstående är involverade i det stödet
  • Totala samhällskostnaden för demenssjukdom i Sverige i dag är 63 miljarder kronor
  • Cirka 50 miljoner lider av demenssjukdom i världen
  • I Sverige har ca 130 000 en demenssjukdom – den siffran tros bli 190 000 år 2030 och 250 000 år 2050

Dela sidan

Engagera dig redan idag