Hjärnfonden
Ge en gåva
En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Foto: Juliana Wolf Garcindo

Kategori: Insamling

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.

Alla känner vi någon som drabbats av hjärnans sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar. Det kan vara utmattning, migrän, NPF, Alzheimer, stroke, MS eller någon annan av alla de diagnoser som påverkar hjärnan. Kanske är du själv drabbad. Ett sätt att kanalisera den oro och frustration som ofta uppkommer i samband med en diagnos är att starta en egen insamling. När du på ett personligt sätt berättar för ditt nätverk varför just du vill samla in pengar till hjärnforskningen får Hjärnfonden in betydande resurser att dela ut till forskarna. Sedan starten 2010 har de egna insamlingarna genererat över 33 miljoner kronor.

– Det ligger en enorm styrka i att man som drabbad eller anhörig kanaliserar sin kraft i en egen insamling. Man gör någonting gott både för sig själv och för forskningen, säger Caroline Attalides.

Porträtt på Caroline Attalides som jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Caroline Attalides är ansvarig för egna insamlingar på Hjärnfonden.

Varför ska man skapa en egen insamling?

– Varje insamling är en möjlighet att göra verklig skillnad. Du får en egen plattform att starta, följa och sprida ditt engagemang till ditt nätverk. Ingen summa är för liten – varje krona räknas och bidrar till att främja forskning om hjärnan och bidrar till att minska lidandet för dem som drabbats.

Kan du ge några exempel på olika typer av insamlingar?

– Victoria Sandsjoe har startat insamlingen Victoria Sandsjoe, Fight ALS! som har berört mig mycket. Victoria drabbades av ALS i ung ålder och fick sin diagnos strax innan hon skulle fylla 21 år. Den styrka som Victoria visar och den klokhet hon sprider är fantastisk. Snart är hon i mål och har samlat in 850 000 kronor, samtidigt som hon informerat allmänheten om sjukdomen. Det är den typen av rörelser som vi behöver för att sprida kunskap och komma framåt i forskningen kring ALS.

– En annan insamling som också berör mig mycket personligen är insamlingen Hope for Epilepsy. De som startat den här insamlingen är två eldsjälar som arbetar i Epilepsiteamet på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna, och som säljer ett lila band till förmån för epilepsiforskningen. Min dotter fick komplex fokal epilepsi som femåring som en blixt från klar himmel. Vår värld och liv förändrades totalt och insamlingar som denna bidrar direkt till den forskning som behövs för att komma framåt i epilepsiforskningen.

En bild på Caroline Attalides som håller i en Hjärnfonden-vattenflaska.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill starta en insamling?

– Börja! Det är verkligen så enkelt. Det tar faktiskt bara tio minuter att komma igång. Tillsammans blir vi starkare och du blir en av Hjärnfondens viktigaste ambassadörer.

– Ett annan viktig sak är att våga vara personlig. Dina vänner vill inspireras av just ditt engagemang, din berättelse och varför just du brinner för forskningen om hjärnan. Det är för din skull som de skänker en gåva. Och glöm inte profilbilden. Känner du dig bekväm med att ha en bild på dig själv så är det allra bäst – insamlingen blir mer personlig och du kommer att få många fler gåvor.

Varför är de privata insamlarna så viktiga för Hjärnfonden?

– De egna insamlarna blir Hjärnfondens ambassadörer, och de som tar vår vision ut i världen. Tack vare att insamlarna visar sitt nätverk varför just de vill stötta hjärnforskningen får vi in så mycket mer resurser att dela ut till forskarna. Bara under förra året fick hjärnforskningen in över fem miljoner från insamlingarna! Det är vi väldigt tacksamma för.

Har du frågor?

Kontakta Caroline Attalides, ansvarig för egna insamlingar på Hjärnfonden.

Egna insamlingar i siffror*

  • Egna insamlingar har genererat över 33 miljoner kronor sedan starten 2010
  • Under 2023 samlades 5 094 446 kronor in till hjärnforskningen
  • Den största insamlingen hittills är Ladies Circle Sverige som samlade in 1 673 680 kronor
  • Den största gåvan hittills är 500 000 kronor till Project Fight Alzheimers
  • Just nu pågår 367 egna insamlingar för Hjärnfonden
  • De tre största privatinsamlingarna just nu är Fight ALS, Project Fight Alzheimers, Victoria Sandsjoe och Fight ALS!
  • Den största företagsinsamlingen just nu är Beans & Brains

*Alla siffror är från mars 2024

Relaterat

Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
Hjärnfondens stipendiat 2023, Jenny Larsson.

Jenny Larsson vill hitta behandling för gångstörningar

Med en åldrande befolkning ökar utmaningarna med gångstörningar, vilket kan leda till fler fall och ökad risk för dödlighet. Hjärnfondens stipendiat Jenny Larssons forskning syftar till att förbättra utredning och behandling för de som drabbas.

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta