Hjärnfonden
Ge en gåva
En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Foto: Juliana Wolf Garcindo

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.

Alla känner vi någon som drabbats av hjärnans sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar. Det kan vara utmattning, migrän, NPF, Alzheimer, stroke, MS eller någon annan av alla de diagnoser som påverkar hjärnan. Kanske är du själv drabbad. Ett sätt att kanalisera den oro och frustration som ofta uppkommer i samband med en diagnos är att starta en egen insamling. När du på ett personligt sätt berättar för ditt nätverk varför just du vill samla in pengar till hjärnforskningen får Hjärnfonden in betydande resurser att dela ut till forskarna. Sedan starten 2010 har de egna insamlingarna genererat över 33 miljoner kronor.

– Det ligger en enorm styrka i att man som drabbad eller anhörig kanaliserar sin kraft i en egen insamling. Man gör någonting gott både för sig själv och för forskningen, säger Caroline Attalides.

Porträtt på Caroline Attalides som jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Caroline Attalides är ansvarig för egna insamlingar på Hjärnfonden.

Varför ska man skapa en egen insamling?

– Varje insamling är en möjlighet att göra verklig skillnad. Du får en egen plattform att starta, följa och sprida ditt engagemang till ditt nätverk. Ingen summa är för liten – varje krona räknas och bidrar till att främja forskning om hjärnan och bidrar till att minska lidandet för dem som drabbats.

Kan du ge några exempel på olika typer av insamlingar?

– Victoria Sandsjoe har startat insamlingen Victoria Sandsjoe, Fight ALS! som har berört mig mycket. Victoria drabbades av ALS i ung ålder och fick sin diagnos strax innan hon skulle fylla 21 år. Den styrka som Victoria visar och den klokhet hon sprider är fantastisk. Snart är hon i mål och har samlat in 850 000 kronor, samtidigt som hon informerat allmänheten om sjukdomen. Det är den typen av rörelser som vi behöver för att sprida kunskap och komma framåt i forskningen kring ALS.

– En annan insamling som också berör mig mycket personligen är insamlingen Hope for Epilepsy. De som startat den här insamlingen är två eldsjälar som arbetar i Epilepsiteamet på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna, och som säljer ett lila band till förmån för epilepsiforskningen. Min dotter fick komplex fokal epilepsi som femåring som en blixt från klar himmel. Vår värld och liv förändrades totalt och insamlingar som denna bidrar direkt till den forskning som behövs för att komma framåt i epilepsiforskningen.

En bild på Caroline Attalides som håller i en Hjärnfonden-vattenflaska.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill starta en insamling?

– Börja! Det är verkligen så enkelt. Det tar faktiskt bara tio minuter att komma igång. Tillsammans blir vi starkare och du blir en av Hjärnfondens viktigaste ambassadörer.

– Ett annan viktig sak är att våga vara personlig. Dina vänner vill inspireras av just ditt engagemang, din berättelse och varför just du brinner för forskningen om hjärnan. Det är för din skull som de skänker en gåva. Och glöm inte profilbilden. Känner du dig bekväm med att ha en bild på dig själv så är det allra bäst – insamlingen blir mer personlig och du kommer att få många fler gåvor.

Varför är de privata insamlarna så viktiga för Hjärnfonden?

– De egna insamlarna blir Hjärnfondens ambassadörer, och de som tar vår vision ut i världen. Tack vare att insamlarna visar sitt nätverk varför just de vill stötta hjärnforskningen får vi in så mycket mer resurser att dela ut till forskarna. Bara under förra året fick hjärnforskningen in över fem miljoner från insamlingarna! Det är vi väldigt tacksamma för.

Har du frågor?

Kontakta Caroline Attalides, ansvarig för egna insamlingar på Hjärnfonden.

Egna insamlingar i siffror*

  • Egna insamlingar har genererat över 33 miljoner kronor sedan starten 2010
  • Under 2023 samlades 5 094 446 kronor in till hjärnforskningen
  • Den största insamlingen hittills är Ladies Circle Sverige som samlade in 1 673 680 kronor
  • Den största gåvan hittills är 500 000 kronor till Project Fight Alzheimers
  • Just nu pågår 367 egna insamlingar för Hjärnfonden
  • De tre största privatinsamlingarna just nu är Fight ALS, Project Fight Alzheimers, Victoria Sandsjoe och Fight ALS!
  • Den största företagsinsamlingen just nu är Beans & Brains

*Alla siffror är från mars 2024

Relaterat

Markus Fahlström, forskare vi Uppsala universitet.

Blodflödet i hjärnan efter skador och sjukdomar

Hjärnfondens stipendiat Markus Fahlström strävar efter att förstå hur hjärnan kompenserar och försöker återställa sin funktion vid sjukdomar som framförallt påverkar blodflödet i hjärnan. Han utvecklar en matematisk modell för att studera cerebrovaskulär reserv, en parameter som reflekterar hjärnans förmåga att anpassa sitt blodflöde.
En närbild på en kvinna som tittar in i ett mikroskop.

Hjärnfonden utlyser nytt bidrag till postdoktorala anställningar

Under våren 2024 utlyser Hjärnfonden ett nytt stöd till postdoktorala forskare. Bidraget till en postdoktoral anställning kan sökas av nydisputerade forskare inom hela neuroområdet.
Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
En närbild på en forskare med handskar som jobbar med prover.

Ny forskning: Så utvecklas MS

Multipel skleros, MS, kännetecknas av inflammationshärdar i centrala nervsystemet. Nu har forskare kunnat visa på cellnivå hur inflammationshärdarna utvecklas. Studien är finansierad av Hjärnfonden.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta