Hjärnfonden
Inzoomad bild på person som ligger och sover.

Därför måste vi sova

Hjärnan är enormt aktiv när vi sover och jobbar hårt för att befästa den information vi samlat på oss under dagen.

Porträttbild av Sophie Ternheim som på Hjärnfonden jobbar som skribent och eventansvarig

Sophie Ternheim

Skribent

Hitta på sidan

Bara för att vi sover är hjärnan inte mindre aktiv, utan bara aktiv på ett annat sätt. Den vakna hjärnan är optimerad för att samla in data, medan den sovande hjärnan sammanställer informationen som samlats in. Vårt minne byggs på, förbättras och vi får bättre inlärningsförmåga.

Sömnen är viktig för hjärnans plasticitet eftersom den hanterar minnen och minneslagring. Hjärnan behöver tid på sig att bearbeta all information du tar in under den vakna tiden och gallra bort det vi inte behöver.

Får du inte tillräckligt med sömn speciellt djupsömn, så kan den här rensningseffekten som är så viktig för hjärnans mående, då skräp och slaggprodukter rensas ut utebli. En av sömnens viktigaste funktioner är att lagra det vi lärt oss under dagen. Och det är framför allt under djupsömnen som minnena befästs.

För lite sömn

För lite sömn kan leda till trötthet och prestationsnedsättning. En del känner också att koncentrationsförmågan försämras och det är svårare att lära sig nya saker. Även tålamod och humör kan påverkas.

Med god sömn kan du förbättra minnet, din koncentrationsförmåga, kreativitet och du presterar bättre på jobbet och i skolan. Men det är inte bara din hjärna som behöver återhämta sig. Sömnen har också betydelse för din hälsa och för att minska risken för olika sjukdomar.

Samtidigt ska man veta att eftersträva den perfekta sömnen kan också vara en bidragande orsak till långvariga sömnproblem.

Publicerad: 2023-10-19

  • Christian Benedict och Minna Tunberger (2018) Sömn, sömn, sömn : hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn. Bonnier Fakta Läs mer

  • Sömnen är viktig för hälsan 1177 Läs mer

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta