Om minnet

Både arv och miljö har betydelse för hur bra minne vi har. Fysisk aktivitet är viktigt och att ha en bra kondition under vuxenlivet ökar chansen för att minnet och hjärnan ska åldras på ett bra sätt.  Här kan du läsa mer om minnet och hur du kan träna det.

Kan vem som helst skaffa ett superminne?

Hur kan vi utmana vår hjärna och lära oss komma ihåg precis vad vi vill? Minnesmästaren Jonas von Essen är flerfaldig världsmästare i minne. Enligt Jonas kan alla öva upp sitt minne och till och med skaffa sig ett superminne. Här ger han sina bästa knep.

Varför tappar vissa minnet och sin kognitiva förmåga snabbare än andra?

Det är välkänt att vår kognitiva förmåga, det som har med minne, tänkande, lärande och tolkandet av vår omvärld att göra, försämras med åren och är en del av den naturliga åldringsprocessen. Men det finns stora skillnader i vilken grad försämringen sker mellan olika individer.

Kognitiv svikt – när minnet börjar svikta

Våra kognitiva förmågor är knutna till vårt tänkande och intellekt. Det är vår förmåga att minnas, tänka, tala och planera en aktivitet. Vad händer när dessa funktioner börjar svikta?

När du sover stärks minnet

Se programledaren Beppe Singer ta reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. Sömnforskaren Christian Benedict från Uppsala universitet förklarar hur viktig just sömnen är för att din hjärna, och framförallt ditt minne, ska fungera.

Savanter – mattesnillen och minnesgiganter

Se professor Lars Olsons föreläsning från Hjärnans Dag 2012 om savanter. En grupp människor med extrema mentala förmågor av olika slag, nästan alltid kombinerade med en otroligt bra minneskapacitet för detaljer. Förmågan är också oftast kombinerad med kognitiva brister hos individen.

Dela sidan