Vad är Aspergers syndrom?

Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som liknar autism. Den som har Aspergers syndrom har svårigheter vid socialt samspel och funktionsnedsättningen innebär begränsade beteenden, aktiviteter och intressen.

Aspergers syndrom

Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som liknar autism. Den som har Aspergers syndrom har svårigheter vid socialt samspel. Funktionsnedsättningen innebär begränsade beteenden, aktiviteter och intressen. För att man ska ställa diagnosen Aspergers syndrom, måste svårigheterna medföra allvarliga problem i vardagen.

Autismspektrumtillstånd (AST) (”autismspektrumstörning” i DSM-5; ”autism” i den svenska översättningen av DSM-5)[1] är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter med socialt samspel och ömsesidig kommunikation tillsammans med en benägenhet att göra saker på ett upprepat, oflexibelt och ibland lite udda sätt. Under beteckningen AST samlas de tidigare diagnoserna autistiskt syndrom, Aspergers syndrom och atypisk autism/autismliknande tillstånd.

Klicka här för att läsa mer om Autism och Autismspektrumtillstånd.

[1] Den svenska översättningen av DSM-5 är varken auktoriserad av American Psychiatric Association eller Socialstyrelsen.

Vad orsakar autism och Aspergers syndrom?

Sven Bölte är professor och en av de forskare som får anslag från Hjärnfonden. Han studerar Aspergers syndrom och autism genom tvillingstudier.

”Jag kände själv inte att det var något som var fel”

Efter Asperger-diagnosen blev datorn och ett lugnt rum räddningen för Alexander

Stöd forskning om Aspergers syndrom

Diagnoser

Engagera dig redan idag