Lisa Niilsson är en av Vinterpratarna i SR P1 Lisa Nilsson är en av årets Vinterpratare i SR P1. Hon berättar om sin relation till mamma. Om breven, demenssjukdomen och om saknaden när hon till slut gick bort i somras.Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Hjärntips för lediga dagar

Jul- och nyårshelgerna bjuder förhoppningsvis på många avkopplande stunder och tid för att läsa, lyssna och se på film och TV. Här är några tips från oss.

Den 27 december vinterpratade Lisa Nilsson i Sveriges Radio P1. Hon berättar om sin mamma som dog i Alzheimer i juli, om hur våra minnen påverkas genom ett liv, och hur musiken spelar en roll i bevarandet av dem. Lyssna på programmet här.

Boken ”Jag kan ha fel” av föreläsaren och meditationsläraren Björn Natthiko Lindeblad. Han berättar om hur han lämnade en framgångsrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvände till Sverige och drabbades av en depression. 2018 diagnosticerades han med den obotliga sjukdomen ALS. Läs om boken här.

Filmen ”En sång för Martin” med Sven Wollter och Viveka Seldahl på SVT Play. Den berömde dirigenten Martin Fischer blir passionerat förälskad i violinisten Barbara Hartmann. De två bryter upp från sina äktenskap och bygger upp en lycklig tillvaro tillsammans, men Martin förändras, han drabbas av Alzheimers sjukdom och försvinner långsamt in i sig själv. Filmen är baserad på Ulla Isakssons roman ”Boken om E”. Se filmen här.

Boken Hjärnstark junior – smartare, gladare, starkare av Anders Hansen och Mats Wänblad. I Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare.

Funderar du på hur det är att ha autism eller ADHD?  På SVT play kan du se mini serierna  Min autism och Min ADHD där barn  berättar.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag