Lisa Niilsson är en av Vinterpratarna i SR P1 Lisa Nilsson är en av årets Vinterpratare i SR P1. Hon berättar om sin relation till mamma. Om breven, demenssjukdomen och om saknaden när hon till slut gick bort i somras.Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Hjärntips för lediga dagar

Jul- och nyårshelgerna bjuder förhoppningsvis på många avkopplande stunder och tid för att läsa, lyssna och se på film och TV. Här är några tips från oss.

Den 27 december vinterpratade Lisa Nilsson i Sveriges Radio P1. Hon berättar om sin mamma som dog i Alzheimer i juli, om hur våra minnen påverkas genom ett liv, och hur musiken spelar en roll i bevarandet av dem. Lyssna på programmet här.

Boken “Jag kan ha fel” av föreläsaren och meditationsläraren Björn Natthiko Lindeblad. Han berättar om hur han lämnade en framgångsrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvände till Sverige och drabbades av en depression. 2018 diagnosticerades han med den obotliga sjukdomen ALS. Läs om boken här.

Filmen ”En sång för Martin” med Sven Wollter och Viveka Seldahl på SVT Play. Den berömde dirigenten Martin Fischer blir passionerat förälskad i violinisten Barbara Hartmann. De två bryter upp från sina äktenskap och bygger upp en lycklig tillvaro tillsammans, men Martin förändras, han drabbas av Alzheimers sjukdom och försvinner långsamt in i sig själv. Filmen är baserad på Ulla Isakssons roman “Boken om E”. Se filmen här.

Boken Hjärnstark junior – smartare, gladare, starkare av Anders Hansen och Mats Wänblad. I Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare.

Funderar du på hur det är att ha autism eller ADHD?  På SVT play kan du se mini serierna  Min autism och Min ADHD där barn  berättar.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Barn sjunger i en kör

Sjung för hjärnan

Körsång är en stor folkrörelse i Sverige, och närmare 600 000 personer beräknas sjunga i olika typer av körer. Men hur påverkas hjärnan av musik? Stämmer det att musik kan minska stress och till och med läka sjukdomar? Varför mår så många bra av att sjunga i kör? Det är några av frågorna som diskuteras i det här webinaret om musikens påverkan på hjärnan.

Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden

Hjärnforskningen behöver bättre förutsättningar

När samhället öppnar upp igen kan viktig hjärnforskning ta fart igen vilket är otroligt glädjande. Men resurserna räcker inte utan mer medel behövs. Här nedan önskar Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, god jul och berättar om vilken skillnad din gåva gör.

Flera personer sitter vid sina skrivbord i ett öppet kontorslandskap.

Så mår hjärnan bra på jobbet

Nu återvänder många till sin arbetsplats efter att ha arbetat hemma under pandemin. Hur ska du göra för att hjärnan ska må bra på jobbet? Här är några tips för ökad prestation, koncentration och välmående. Oavsett om du arbetar hemma eller på kontoret. Artikeln är framför allt skriven för dig som har ett ”skrivbordsjobb”.

Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande

Du är viktig för hjärnforskningen

För oss på Hjärnfonden är det här en högtidlig del av året – det är nu vi beslutar vilken svensk hjärnforskning som ska få ekonomiskt stöd. Totalt kommer vi att dela ut strax över 105 miljoner kronor. Det är ett avgörande tillskott, eftersom hjärnforskningen lider av stor brist på resurser. Här nedanför tackar vår ordförande, Peter Thelin, för ditt stöd och berättar mer om hur stor skillnad varje gåva gör.

Hur tar du hand om din hjärna – hjälp forskarna att förstå

Hjärnan är ett av våra viktigaste organ och hjärnans ohälsa står för en tredjedel av den globala sjukdomsbördan. Vi vet fortfarande väldigt lite om hur människor ser på sin hjärna och sin hjärnhälsa. Nu kan du hjälpa forskarna att förstå mer genom att delta i en enkät, The Global Brain Health Survey.

Lars Olson, professor i neurobiologi på Karolinska Institutet

Tre Nobelpris intressanta för hjärnforskningen

Laserverktyg, snabbare evolution och ny tumörbehandling – tre Nobelpris som är speciellt intressanta för hjärnforskningen. Här förklarar professor Lars Olson varför.