Hjärnfonden
Ge en gåva
Lisa Niilsson är en av Vinterpratarna i SR P1

Lisa Nilsson är en av årets Vinterpratare i SR P1. Hon berättar om sin relation till mamma. Om breven, demenssjukdomen och om saknaden när hon till slut gick bort i somras.Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Hjärntips för lediga dagar

Jul- och nyårshelgerna bjuder förhoppningsvis på många avkopplande stunder och tid för att läsa, lyssna och se på film och TV. Här är några tips från oss.

Den 27 december vinterpratade Lisa Nilsson i Sveriges Radio P1. Hon berättar om sin mamma som dog i Alzheimer i juli, om hur våra minnen påverkas genom ett liv, och hur musiken spelar en roll i bevarandet av dem. Lyssna på programmet här.

Boken “Jag kan ha fel” av föreläsaren och meditationsläraren Björn Natthiko Lindeblad. Han berättar om hur han lämnade en framgångsrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvände till Sverige och drabbades av en depression. 2018 diagnosticerades han med den obotliga sjukdomen ALS. Läs om boken här.

Filmen ”En sång för Martin” med Sven Wollter och Viveka Seldahl på SVT Play. Den berömde dirigenten Martin Fischer blir passionerat förälskad i violinisten Barbara Hartmann. De två bryter upp från sina äktenskap och bygger upp en lycklig tillvaro tillsammans, men Martin förändras, han drabbas av Alzheimers sjukdom och försvinner långsamt in i sig själv. Filmen är baserad på Ulla Isakssons roman “Boken om E”. Se filmen här.

Boken Hjärnstark junior – smartare, gladare, starkare av Anders Hansen och Mats Wänblad. I Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare.

Funderar du på hur det är att ha autism eller ADHD?  På SVT play kan du se mini serierna  Min autism och Min ADHD där barn  berättar.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En grafisk bild för Hjärnfondens podcastserie I mina tankar.

Den 28 maj släpps podcastserien “I mina tankar”

Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Och vad händer när någon du älskar drabbas av en stroke? Hur lever man livet med en livslång sjukdom utan bot?

Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga

En ny rapport från IHE, på uppdrag av Hjärnfonden, undersöker hur riskfaktorer som fysisk inaktivitet, kost och social isolering påverkar hjärnans sjukdomar. Rapporten visar att många hjärnsjukdomar delvis går att förebygga, vilket skulle bespara individer lidande och samhället stora kostnader.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
Markus Fahlström, forskare vi Uppsala universitet.

Blodflödet i hjärnan efter skador och sjukdomar

Hjärnfondens stipendiat Markus Fahlström strävar efter att förstå hur hjärnan kompenserar och försöker återställa sin funktion vid sjukdomar som framförallt påverkar blodflödet i hjärnan. Han utvecklar en matematisk modell för att studera cerebrovaskulär reserv, en parameter som reflekterar hjärnans förmåga att anpassa sitt blodflöde.
Barn sjunger i en kör

Sjung för hjärnan

Körsång är en stor folkrörelse i Sverige, och närmare 600 000 personer beräknas sjunga i olika typer av körer. Men hur påverkas hjärnan av musik? Stämmer det att musik kan minska stress och till och med läka sjukdomar? Varför mår så många bra av att sjunga i kör? Det är några av frågorna som diskuteras i det här webinaret om musikens påverkan på hjärnan.
Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden

Hjärnforskningen behöver bättre förutsättningar

När samhället öppnar upp igen kan viktig hjärnforskning ta fart igen vilket är otroligt glädjande. Men resurserna räcker inte utan mer medel behövs. Här nedan önskar Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, god jul och berättar om vilken skillnad din gåva gör.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta