En grön form och ett porträtt på Alva Elfström i grå kavaj.

Brain Band – Alvas kamp mot ALS

Alva Elfström är 18 år gammal och driver insamlingen Brain Band – För kampen mot ALS. Insamlingen är en del av ett skolprojekt som heter Ung Företagsamhet där Alva driver företaget Brain Band där hon pärlar armband och skänker 50 procent av vinsten till insamlingen hos Hjärnfonden.

– Det började med att min mormor gick bort i hjärntumör för några år sedan och jag bestämde mig för att mitt UF-företag skulle stötta hjärnforskningen. När sedan en nära vän till familjen drabbades av ALS och jag började förstå mer om den sjukdomen insåg jag att det var till forskning om den här diagnosen pengarna från min insamling skulle gå.

Hon döpte sitt företag till Brain Band. Alvas insamling blev en succé och på mindre än tre veckor nådde den över 20 000 kronor. Armbanden sålde slut snabbare än hon pärla, gåvorna strömmade in till insamlingen och människor ville engagera och stötta på flera olika sätt.

– Ett härligt grabbgäng hörde av sig och skulle anordna en vandring där dom skulle gå 100 000 steg under ett dygn och under tiden samla in pengar till min insamling för ALS-forskningen.

Tillsammans med sin ALS-drabbade kollega lyckades grabbgänget ta sig i mål med över 47 000 kronor, vilket petade upp Alvas insamling över 100 000 kronors-strecket.

– Det var en så otroligt fin insats för ALS-forskningen och när jag ser siffrorna och alla de fantastiska människorna som valt att bidra till forskningen blir jag så oerhört rörd och faktiskt tårögd. Det visar att vi med både små och stora bidrag kan hjälpas åt för att forskningen ska gå framåt.

Alva kommer att fortsätta med insamlingen och försäljningen av armband genom Brain Band. När UF-året är slut i juni kommer hon att skänka minst 50 procent av vinsten till insamlingen och hon hoppas kunna göra stor skillnad för forskningen om ALS.

– Alla har möjlighet att starta en egen insamling hos Hjärnfonden eller välja att bidra till en redan befintlig. Så tveka inte, för det finns alltid personer runt omkring dig som kan hjälpa dig att bidra till forskningen. Tillsammans kan man göra stor skillnad för något otroligt viktigt.

Stöd Alvas insamling här eller beställ ditt eget Brain Band här.

Relaterat

En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.

Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.

Victoria Sandsjoe är en av Sveriges yngsta ALS-patienter. Här paddlar hon kajak.

Victoria fick ALS som 21-åring

Victoria Sandsjoe är 24 år och lever med ALS. Hon är en av de yngsta patienterna i Sverige och tillsammans med sin mamma Lotta Svenneling har hon startat en insamling hos Hjärnfonden för att stötta forskningen och sprida kunskap om sjukdomen.

Fredrik står med sin cykel på refug i slussen mellan två körbanor

Mental Pedal: Från Kristianstad till Kebnekaise för miljonen till ALS-forskningen

2021 cyklade Fredrik Lundgren från Smygehuk till Riksgränsen och samlade in 124 000 kronor till Hjärnfonden. 2022 har han pga en familjekatastrof växlat upp sitt engagemang och planerar att ta sig på cykel och till fots från i Kristianstad till Kebnekaises topp. Målet är satt till 1 miljon kronor.

Lisa krigar mot ALS

När Lisa Krigas farbror drabbades av ALS förra året bestämde sig Lisa för att samla in pengar till forskningen. Med cykel och löparskor ska hon ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor. Lisas krig mot ALS har börjat.

“Mamma fick den värsta tänkbara diagnosen”

För tre år sedan började Ida och Elinas mamma bete sig annorlunda. Men det tog flera år av oro och olika undersökningar innan svaret kom. Mamma har ALS. Ida och Elina har idag startat en insamling hos Hjärnfonden och gör armband med texten ”defeat ALS”. Läs deras historia här.