Hjärnfonden
Ge en gåva
En grön form och ett porträtt på Alva Elfström i grå kavaj.

Brain Band – Alvas kamp mot ALS

Alva Elfström är 18 år gammal och driver insamlingen Brain Band – För kampen mot ALS. Insamlingen är en del av ett skolprojekt som heter Ung Företagsamhet där Alva driver företaget Brain Band där hon pärlar armband och skänker 50 procent av vinsten till insamlingen hos Hjärnfonden.

– Det började med att min mormor gick bort i hjärntumör för några år sedan och jag bestämde mig för att mitt UF-företag skulle stötta hjärnforskningen. När sedan en nära vän till familjen drabbades av ALS och jag började förstå mer om den sjukdomen insåg jag att det var till forskning om den här diagnosen pengarna från min insamling skulle gå.

Hon döpte sitt företag till Brain Band. Alvas insamling blev en succé och på mindre än tre veckor nådde den över 20 000 kronor. Armbanden sålde slut snabbare än hon pärla, gåvorna strömmade in till insamlingen och människor ville engagera och stötta på flera olika sätt.

– Ett härligt grabbgäng hörde av sig och skulle anordna en vandring där dom skulle gå 100 000 steg under ett dygn och under tiden samla in pengar till min insamling för ALS-forskningen.

Tillsammans med sin ALS-drabbade kollega lyckades grabbgänget ta sig i mål med över 47 000 kronor, vilket petade upp Alvas insamling över 100 000 kronors-strecket.

– Det var en så otroligt fin insats för ALS-forskningen och när jag ser siffrorna och alla de fantastiska människorna som valt att bidra till forskningen blir jag så oerhört rörd och faktiskt tårögd. Det visar att vi med både små och stora bidrag kan hjälpas åt för att forskningen ska gå framåt.

Alva kommer att fortsätta med insamlingen och försäljningen av armband genom Brain Band. När UF-året är slut i juni kommer hon att skänka minst 50 procent av vinsten till insamlingen och hon hoppas kunna göra stor skillnad för forskningen om ALS.

– Alla har möjlighet att starta en egen insamling hos Hjärnfonden eller välja att bidra till en redan befintlig. Så tveka inte, för det finns alltid personer runt omkring dig som kan hjälpa dig att bidra till forskningen. Tillsammans kan man göra stor skillnad för något otroligt viktigt.

Stöd Alvas insamling här eller beställ ditt eget Brain Band här.

Relaterat

Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
När Susan drabbades av ALS fick hennes ex-man och döttrar vårda henne.

Fredriks ex-fru fick ALS: “Vi befann oss i dödens väntrum”

När Susan fick diagnosen ALS var det en självklarhet för hennes ex-man Fredrik och deras döttrar att bli hennes personliga assistenter den sista tiden i livet. De ångrar inte sitt val, men önskar att stödet från samhället hade varit bättre.
Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta