Det räcker inte med kärlek

Jenny Lexhed och hennes man vägrade tro på att deras autistiske son aldrig skulle kunna prata. Länge trodde experterna att barn med autism som inte hade börjat tala vid fem års ålder skulle ha mycket svårt att få ett språk. Men den senaste tidens forskning har gett oss ny kunskap om hjärnan hos barn med autism och i dag har deras son Lucas lärt sig att tala.

– När jag höll Lucas i famnen ville han inte titta på mig utan på lampan eller väggen. Samtidigt var han motorisk tidig, en av de första som satte sig och sprang omkring på dagis. Han ser ut som vilken kille som helst. Det är det som gör det så svårt. När man är annorlunda på insidan kan det ta lång tid att förstå vad som är fel, säger Jenny Lexhed.

Men när Lucas var två år förstod Jenny och hennes man att det kunde röra sig om autism. Han lekte annorlunda, hörde sämre. Han saknade den kommunikativa förmågan och ville bara sitta framför tv:n. Lucas lärde sig några ord men tappade de lika snabbt igen.

– När man får ett sånt här besked är det en sån stor sorg. Man vill ge sitt barn det bästa i livet. Jag gick ständigt med tankar om vad som kommer att hända när jag och min man inte är i livet länge. Det är mycket som far runt i hjärnan när man får ett sånt här besked.

För Jenny och resten av familjen är livet med sonen Lucas en evig balansgång för att få vardagen att fungera. Han tränar med intensiv beteendeterapi och varje litet framsteg uppmuntras och belönas på olika sätt.

– Lucas pratar nu och kan gå i skolan. Tack vare träningen har Lucas gjort stora framsteg och har fått ett språk. Forskning visar att ju tidigare ett barn med autism får träning desto större är chansen att utveckla ett språk.

Det räcker inte med kärlek

I sin boken skriver Jenny Lexhed om sin kamp för att finna bäst behandling för sin son innan det var för sent. Hur ska man bäst agera som mamma för att kunna hjälpa sitt barn med ett livslångt handikapp? Det räcker inte med kärlek är berättelsen om en familjs överlevnad mot alla odds.

Beställ boken genom Adlibris här.

Se Jenny Lexheds föreläsning från Hjärnans dag

Jenny Lexhed föreläste om autism på Hjärnans Dag under 2011. Se föreläsningen här.