Stressrelaterad psykisk ohälsa

Under 2016 drabbades 74 000 svenskar av stressrelaterad psykisk ohälsa, en majoritet av dem var kvinnor. Kanske är du en av dem? Du kanske tänkte som Emma, att stress på jobbet bara är farligt om man vantrivs. Eller kanske arbetar du inom vården och tiden räcker inte till. Du måste hasta från patient till patient utan en chans att ta en paus. Om du är en av dem som drabbats av utmattningssyndrom så vet du hur allvarligt det är och hur lång vägen tillbaka kan vara.

På sex år har antalet som sjukskrivits på grund stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 140 procent för kvinnor. Det är den långvariga ohälsosamma stressen som är farlig och som kan leda till utmattningssyndrom. Det är en sjukdom som kan ta lång tid att återhämta sig från och komma tillbaka till det vanliga livet, både privat och på arbetet, och det finns en överhängande risk för återfall.

För många är det svårt att få livspusslet att gå ihop, kraven är stora både på jobbet och privat. Men oavsett anledningen till att du stressar är det viktigt att lyssna på kroppen och att ta varningssignalerna på allvar. Vi klarar av stress men bara om vi ger kroppen och hjärnan tid till återhämtning och vila.

Vi tycker det är viktigt att uppmärksamma att så många lider av stressrelaterad psykisk ohälsa och att det är ett växande problem. På de här sidorna har vi samlat berättelser från flera personer som drabbats av utmattningssyndrom. Läs om vad som hände Emma, Katarina och fem andra kvinnor.

Du kan också läsa om den senaste forskningen inom området. Vad händer i hjärnans innersta kretsar när stressen blir farlig? Hur ska vi hitta effektiva behandlingsformer och varför är det så viktigt med sömnen.

Vi har samlat faktamaterial om stress och stressrelaterad ohälsa. Du får svar på vad som händer i kroppen och hjärnan när du stressar, vilka är varningssignalerna du ska vara uppmärksam på och vad kan du göra för att undvika den ohälsosamma stressen. Vad kan du göra om du blivit sjuk och hur är vägen tillbaka.

stress-samlat-material

Ladda ner vårt samlade material om Stress och stressrelaterad psykisk ohälsa här.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

<– Tillbaka