Frågor & Svar om Hjärnsteget
Här finns svar på de vanligaste frågorna vi brukar få om Hjärnsteget. Om du inte hittar svaret på din fråga här är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post till hjarnsteget@hjarnfonden.se.
Var hittar jag min loppkod?
Du hittar din loppkod i bekräftelsemejlet du fick från RaceONE när du anmälde dig till loppet. Om du inte hittar mejlet, kontakta support@raceone.com så hjälper de dig att hitta koden.
Kostar RaceONE-appen något?
Nej, den är gratis att ladda ner och använda. I appen kan du om du vill betala för att följa andra deltagare, men det är absolut inget måste för att delta i Hjärnsteget.
Appen krånglar och registrerar inte mitt lopp korrekt. Vad gör jag?
Kontakta RaceONE direkt så hjälper de dig att reda ut krånglet samt registrera ditt resultat.
support@raceone.com
Nyhet 2022: Du får en egen insamling! Vad är en egen insamling?
En egen insamling är en digital insamlingssida där du och dina vänner samlar in pengar till hjärnforskningen. Pengarna går till forskning och information om hjärnan. Nyckeln till en framgångsrik insamling är att berätta om den i sociala medier och be dina vänner bidra med en gåva.
Här kan du läsa mer om insamlingar:
https://insamling.hjarnfonden.se/how-it-works
https://insamling.hjarnfonden.se/support
Vad är ett virtuellt lopp?
Det som särskiljer ett virtuellt lopp från ett vanligt lopp, är att du själv bestämmer när och var du vill genomföra loppet, inom en given tidsperiod. Du registrerar din medverkan digitalt, i appen RaceONE. Appen är helt gratis att ladda ner och använda.
Måste jag använda appen när jag springer?
Nej, men det blir roligare. Med RaceONE-appen kan familj och vänner se precis hur det går för dig och hjälpa till och heja på dig. Om du helst lämnar telefonen hemma, så går det självklart bra. Även ett resultat som laddas upp eller registreras i efterhand är fullt godkänt. Tänk på att om du utför din aktivitet på t.ex. löpband så måste du registrera din tid manuellt i efterhand även om du har telefonen med dig, eftersom appen registrerar din förbrukade sträcka med hjälp av GPS.
Hur fungerar appen och hur använder jag den?
Alla svar på tekniska frågor om RaceONE-appen hittar du här: https://raceone-sv.helpscoutdocs.com/
Här laddar du ner appen: (AppStore) eller (GooglePlay)
Måste jag springa för att kunna delta i Hjärnsteget?
Nej, så länge du tar dig från start till mål på ett sätt som ger dig motion och glädje är det fritt fram att skida, promenera, rulla rullstol, cykla, springa, åka skridskor etc.
Varför uppmärksammar ni just migrän under Hjärnsteget i oktober 2022?
Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar över 1 miljon svenskar. Den kraftigt pulserande huvudvärken kommer i attacker och många lider svårt. En extrem variant av migrän kallas Hortons huvudvärk och forskarna kämpar med att ta reda på vad som händer i hjärnan. Läs mer om migrän och Hortons huvudvärk här.. Här kan du läser mer om migrän och den forskning som bedrivs. https://www.hjarnfonden.se/fokusomraden/fokus-stroke/
Vilka diagnoser kommer att stödjas för de övriga loppen?
Nästa lopp kommer att tillägnas en annan hjärndiagnos. Vilken diagnos det blir släpper Hjärnfonden när nästa lopp närmar sig.
När går kommande lopp av stapeln?
- Höst: 7 – 16 oktober 2022
- Vinter: 6 – 15 januari 2023
- Vår: 31 mars – 9 april 2023
- Sommar: 9 – 18 juni 2023
Hjärnsteget hålls årligen fyra gånger per år och datumen släpps med en framförhållning av fyra lopp.
Varför fyra lopp per år?
Att motionera är bra för hjärnan och precis som för forskningen är det viktigt att arbeta långsiktigt för att uppnå sina mål. Hjärnsteget en utmaning som sträcker sig över fyra lopp under ett år och är något som planeras att ske årligen.
Varför arrangerar Hjärnfonden Hjärnsteget?
För att samla in pengar till hjärnforskning och för att uppmuntra till träning och motion som främjar allas hälsa.
Hur mycket kostar loppet att arrangera, alltså har det gått mycket av givarnas pengar till det här?
Anmälningsavgiften täcker kostnaden för loppet och lämnar minst 50 % i överskott till forskningen.
Kommer loppen att arrangeras fysiskt någon gång?
Det återstår att se, inget beslut är ännu taget angående detta.
Hur stor del av min anmälningsavgift går till forskningen?
Minst 50%.
Om man inte vill ha en medalj, kan man få slippa det?
Ja absolut, du kan välja att skänka medaljkostnaden på 25 kronor till hjärnforskningen istället. Det valet gör du på sidan där du anmäler dig till loppet.
Kan man anmäla sig när lopperioden startat? (7 – 16 oktober)
Ja, du kan anmäla dig ända fram till sista timmen på loppet, det vill säga kl 23:00 söndagen den 16 oktober.
När måste jag senast anmäla mig för att hinna få en t-shirt i tid innan loppet?
Anmäl dig innan den 13 september för att garanterat få din t-shirt innan start. Köper du din biljett efter detta datum kommer du såklart att få din t-shirt, men något senare.
Om man vill springa alla fyra loppen till specialpris, när måste jag då anmäla mig senast?
Om du vill starta en loppserie med nästa Hjärnsteget-lopp måste du anmäla dig senast sista dagen för det loppet.
Hur registrerar man sitt resultat? Gör man det i appen?
Registrera ditt lopp genom att använda RaceOne-appen, alternativt registrera det manuellt i efterhand på raceone.com om du använt GPS-klocka eller annan träningsapp för registrering. Registrering av ditt resultat skall ske senast 23:59 på sista dagen för loppet.
Kan man springa hur långt som helst eller hur kort som helst?
Nej, sträckorna som finns att välja på är 3 km, 5 km, 7 km, 10 km och 21 km. Men det går utmärkt att promenera. Det går också att beta av sträckorna lite grann varje dag. Du kan alltså pausa ditt lopp i appen och fortsätta nästa dag om du vill.
Måste man delta i alla fyra loppen under året?
Nej, men det uppmuntras. Hjärnsteget syftar till att uppmuntra regelbunden fysisk aktivitet året runt, men det går utmärkt att anmäla sig till ett lopp i taget.
Om jag av någon anledning inte kan delta i loppet under den tiden som gäller, kan jag delta i loppet vid ett senare tillfälle istället?
Tyvärr inte, men däremot kan du springa/gå loppet precis VAR du vill.
Hur betalar man sitt lopp på RaceOne? Dvs vilka olika betalalternativ finns det?
Swish eller kortbetalning.
Kan jag betala med faktura?
Ja, om du är ett företag och ni köper fler än 10 biljetter till era anställda kan du betala via faktura. Skicka i så fall ett mejl till hjarnsteget@hjarnfonden.se så hjälper vi dig.
Kan jag göra en gruppanmälan?
Ja, om du är ett företag kan du göra en gruppanmälan för dina anställda om ni är minst 10 stycken. Kontakta oss på hjarnsteget@hjarnfonden.se för mer information.