Yiwen Jiang forskar om hjärntumörer

“Min drivkraft är mycket enkel: att göra något för att förlänga överlevnaden för patienter som lider av cancer.”

Yiwen Jiang, 31, har fått Hjärnfondens stipendium för 2014. Hon forskar vid Uppsala universitet. Här berättar hon vad stipendiet betyder för henne och om sin forskning om hjärntumör.
Hjärnfondens stipendium på 280 000 kronor avser forskning på heltid inom neuroområdet under ett år.

Berätta om ditt forskningsområde
Gliom är den vanligaste formen av primär hjärntumör. Trots aggressiv behandling finns det i grunden inget botemedel. Under de senaste decennierna har enorma framsteg om förståelsen av de bakomliggande molekylära mekanismerna för GBM:s utveckling gjorts men som ännu inte kan leda till några större förbättringar för patienterna. Det finns fortfarande mycket kvar att göra inom detta område.

Vad hoppas du komma fram till?
I mitt projekt finansierat av Hjärnfonden kommer jag bland annat försöka hitta läkemedel mot gliomstamceller och identifiera gener som kan ge ett terapeutiskt värde.

Hur kommer det sig att du fastnade för hjärnforskning?
Vår kunskap om hjärnan växer varje dag tack vare insatser från forskarna. Den växande kunskapen förbättrar våra liv och får oss att förstå oss själva bättre. Hjärnan är det mest komplexa organ och det finns en hel del mysterier kvar att lösa.

Vad betyder Hjärnfondens stipendium för dig som forskare?
Hjärnfonden ger mig en möjlighet att inleda min karriär som en oberoende forskare. Med detta stipendiet kan jag fokusera på mitt område.

Vad är din drivkraft som forskare?
Min drivkraft är mycket enkel: att göra något för att förlänga överlevnaden för patienter som lider av cancer.