Hjärnfondens vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan.  Vi driver svensk hjärnforskning framåt, engagerar oss i de drabbades diagnoser och sprider kunskap om hjärnan.

Varje år delar Hjärnfonden ut forskningsbidrag  i antingen ett, två eller tre år till etablerade forskare inom neurovetenskap vid svenska universitet och stipendier till forskare som nyligen avlagt doktorsexamen.  Den här forskningen har fått  pengar de senaste åren.

Kan ALS-gåtan lösas i Umeå?

Sverige är ett av de ledande länderna i kampen mot ALS. Professor Peter Andersen och hans forskargrupp i Umeå är en viktig anledning till det. Här berättar han om att det finns hopp – och varför hjärnforskningen behöver ditt fortsatta stöd.

Stöd hjärnforskningen med en gåva

Nu är det sommar och många kan njuta av ledighet. Men för många är vardagen lika kämpig trots ledighet. Varje gåva går till hjärnforskningen och en bättre framtid för oss alla. Oavsett om det gäller unga eller gamla, skador eller sjukdomar i hjärnan. Vi önskar alla en fin sommar!

Diagnoser

Rädda liv och minska lidandet för tusentals människor – varje månad!

Bli månadsgivare

Egna insamlingar

Fight ALS

Sebastian Käller har en insamling till forskningen om ALS, så här berättar han:
Som många redan är medvetna om så har en av våra närmsta drabbats av den tragiska sjukdomen ALS. Johan Riddarström är likt oss endast 27år gammal, de flesta som drabbas av ALS är i åldern 50 – 70 år. Livslängden efter att man drabbats är tragiskt nog i många fall endast några få år. Johan blev i somras pappa till en dotter och har även en fantastisk sambo. Vi vill tillsammans med er göra allt vi kan för att de ska få många lyckliga år framöver.

Upp och ner nu

Henrik Wahlström har bipolär sjukdom och vill  öka öppenheten om psykisk ohälsa. Han har skapat en symbol i form av ett hjärta med en glad och ledsen mun, en vanlig symbol för bipolär sjukdom, så här säger han:
Min dröm är att det här hjärtat ska bli en symbol för att bäraren antingen lever med eller har en öppen och accepterande inställning till psykisk sjukdom. Den som bär symbolen måste alltså inte själv ha en diagnos, utan det kan också vara ett sätt att uttrycka ställningstagande eller för att visa stöd för en närstående som kämpar.

Engagera dig redan idag