Hela gänget från 2015 års Diggiloo-turné gör Ice Bucket Challenge till förmån för ALS-forskningen.

Ice Bucket Challenge 2015

Förra årets Ice Bucket Challenge var en succé utan dess like. Vi kom långt, men inte hela vägen. ALS är fortfarande en dödlig sjukdom och inget botemedel är ännu funnet. Därför ger vi inte upp, utan fortsätter. Nu gör vi som Diggiloo-gänget ovan, gör Ice Bucket Challenge igen och visar vårt stöd för ALS-forskningen!

I kampen mot ALS, den dödliga sjukdomen, upprepar vi nu förra årets succé med Ice Bucket Challenge. Hjärnfonden samlade då in över 4 miljoner kronor till ALS-forskningen tack vare alla generösa SMS-gåvor och ishinkar. Pengarna som samlades in gick till ett ALS-forskarteam i Umeå och forskningsprojektet MinE som är ett europeiskt samarbetsprojekt med syfte att hitta nya sjukdomsanlag och ärftliga anlag som skyddar mot ALS.  Men mer forskning behövs innan vi har hittat ett botemedel. Därför gör vi som i USA där det hela började för dryg ett år sedan. Tillsammans med våra amerikanska kollegor gör vi nu Ice Bucket Challenge i år igen.

Var med och hjälp oss samla in pengar igen! Allt du behöver göra är att hälla en hink isvatten över huvudet samtidigt som någon filmar och sprida filmen i dina sociala kanaler. Utmana andra att göra likadant, använda hashtagen #utmanaALS och stöd ALS-forskningen med en gåva.

Sms:a ALS till 72901 så skänker du 100 kronor till forskningen om ALS.

#utmanaALS

Nu drar det igång igen!

Alex Schulman har gjort Ice Bucket Challenge på sin instagram och i USA har b.l.a. Justin Bieber deltagit i utmaningen. Var med du också!

Alex Schulman skärmdump

Såhär gör du för att vara med och bekämpa ALS:

 1. Spela in en film där du antar utmaningen och utmana dina vänner.
 2. Dela filmer som dyker upp i ditt sociala medie-flöde.
 3. SMSa ALS till 72901 så skänker du 100 kronor till forskningen om ALS.
 4. Följ Hjärnfonden på Twitter, Facebook och Instagram. Dela, kommentera och gilla, använd #utmanaALS

Tips när du ska spela in din film:

 1. Skaffa en hink med isvatten.
 2. Ordna så att du får din utmaning filmad.
 3. Filma:
  • när du häller isvattnet över dig och
  • förklarar att du vill uppmärksamma att ALS fortfarande är en dödlig sjukdom och att du därför stödjer Hjärnfonden genom att SMS:a ALS till 72901.
  • Utmana minst tre vänner att göra samma sak.
 4. Sprid din film i dina sociala kanaler. Använd gärna #utmanaALS och #Hjarnfonden.
  Skriv då gärna också att du redan gett din gåva genom att SMS:a ALS till 72901.

ALS är fortfarande en dödlig sjukdom och inget botemedel är ännu funnet. Därför ger vi inte upp utan fortsätter. Vi och de drabbade är därför mycket tacksamma för ditt stöd.

Hjärnfondens Ice Bucket Challenge 2015

HF IBC 2015
Klicka på bilden för att se Hjärnfondens personal göra ALS Ice Bucket Challenge!

Vi utmanar ALLA att hälla en hink vatten över sig och sms:a ALS till 72901 för att skänka 100 kronor till den livsviktiga forskningen.

 

 

 

 

GS IBC 2015
Självklart drar även vår generalsekreterare Gunilla Steinwall sitt strå till stacken. Klicka på bilden för att se filmen!
Stefan Marklund2
ALS-forskaren Stefan Marklund

 

I början av juni delade Hjärnfonden ut 2015 års forskningsanslag. Många forskare sökte pengar och i år räckte våra insamlade medel till att finansiera 47 svenska hjärnforskningsprojekt. Ett av dem bedrivs av Stefan Marklund, professor i klinisk kemi vid Umeå universitet. Han är en av Sveriges främsta ALS-forskare och kan vara den obotliga sjukdomen på spåren. Läs mer om forskningen här.

 

Ice Bucket Challenge 2014

Gunilla och PeterFör lite drygt ett år sedan hade få hört talas om ALS. Men när ishinksutmaningen drog i gång världen runt fick många upp ögonen för sjukdomen och videos på folk som hällde isvatten över sig spreds som en löpeld på sociala medier. Detta bidrog till ett stort intresse att stödja forskningen. Över 35 000 personer SMS:ade sina gåvor till ALS-forskningen, vilket gjorde att Hjärnfonden kunde dela ut ett stort forskningsanslag om 3 miljoner kronor till ALS-forskning vid Umeå universitet. Läs mer här.

Se filmen om succén med Ice Bucket Challenge 2014, 30 000 ishinkar och en lycklig forskare, här:

Ida och Elinas ALS-insamling

Defeat ALS_familjen 940x480För tre år sedan började Ida och Elinas mamma bete sig annorlunda. Men det tog flera år av oro och olika undersökningar innan svaret kom. Mamma har ALS. Ida och Elina har idag startat en insamling hos Hjärnfonden och gör armband med texten ”defeat ALS”. Läs deras historia här.

Stöd systrarnas insamling Defeat ALS

“Vi hade tänkt göra så mycket de här åren”

Case ALS HansHans började plötsligt känna sig både trött och yr i vardagen. Han sjukskrevs i ett halvår men tröttheten ville inte ge med sig. När han fick svårt att balansera huvudet förstod han att något inte stod rätt till, att det kanske rörde sig om något neurologiskt. Efter en utdragen utredning fick han småningom sin diagnos, ALS av typen progressiv spinal muskelatrofi.

Läs Hans historia här.