Traumatiska hjärnskador

Hjärnan är väldigt känslig och minsta lilla smäll mot hjärnan kan ge väldigt stora skador, ofta i form av en blödning i hjärnan när ett blodkärl brister. Blodansamlingen som då bildas innanför skallbenet gör att hjärnan kläms ihop vilket kan leda till allvarliga hjärnskador eller att personen avlider.

Josephson_Anna1Anna Josephson har lång erfarenhet som neurokirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och stor kunskap om vad som händer när hjärnan eller ryggmärgen skadas. Hon är docent och universitetslektor vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet och bedriver forskning om minnesbildning och nervsystemets plasticitiet. Hon har vetenskapligt samarbete med professor Lars Olson och är en av författarna till boken Hjärnan.

 

Att komma tillbaka till livet

I det här avsnittet ur filmen “Livet sitter i hjärnan” får vi möta både Anna Josephson, hjärnforskaren Per Hamid Ghatan samt Erik Skarne som drabbades av en olycka i arbetet då han föll från en stege 13 meter och slog huvudet i sprängsten. Läkarna trodde inte att han skulle överleva. Men Erik vaknade upp två månader efter olyckan men kunde då varken prata, röra sig eller minnas någon från tiden innan olyckan.

Erik är ett lysande exempel på hur man kan komma tillbaka från en svår hjärnskada. Idag jobbar han hårt för att komma tillbaka ett liv som liknar det han hade innan olyckan.