Att leva med Alzheimers sjukdom

I den här filmen får du möta Kirsten, hennes mamma och hennes dotter Melina. Det är en kärleksfull och gripande skildring av hur svårt det är när en älskad anhörig får Alzheimer.

Se filmen här

”Har du fått Alzheimers eller?” Vad jag ångrar de orden!

Tobias Hildebrand kunde inte tro att hans starka och stolta pappa hade en svår sjukdom, han var ju inte ens 60 år. Trots att pappan vägrade gå till doktorn talade det förändrade beteendet sitt eget språk. Det blev en lättnad när pappan fick diagnosen Alzheimers sjukdom.

Mammas utbrändhet var Alzheimer

Av allt elände som Alzheimer ställer till med finns det en dag som jag fruktar mest – dagen mamma inte längre vet vem jag är. Bara tanken öppnar upp för den djupaste sorg och därför försöker jag att istället eftersträva min mammas sätt att leva – lämna grubbleriet därhän och göra mitt bästa för att uppskatta det jag har idag.

En blick från insidan av Alzheimers sjukdom

Kirstens mamma Ingrid är i ett sent stadium av Alzheimers sjukdom – och vet det. ”Det är som en kolorerad vind som ständigt blåser genom mina tankar”, säger hon själv. Kärleken är djup och på bilden är det Kirstens dotter och mamma som ligger och pratar, såsom de ofta gör när de besöker Ingrid.

 

Att leva med Alzheimer

Maja Nygrens svärfar Stig har Alzheimers sjukdom. Här berättar hon i en film om hur hans diagnos påverkat många människor i hans omgivning, inte minst den närmaste familjen.

Se filmen här

”Vi önskade oss ett botemedel mot Alzheimers sjukdom i bröllopspresent”

Johannes Nordling har ljusa minnen från bandomens vistelser hos farmor och farfar. Men nu har båda blivit dementa och håller sakta på att förändras. Det här är hans berättelse.

”Min stora dröm är att Alzheimers sjukdom ska tillhöra det förgångna”

Barbro var en mycket social person, som levde sin dröm och jobbade hårt som barnmorska på fältet i Uganda och Tanzania. Strax efter pensionen fick hon diagnosen Alzheimers sjukdom. Hennes dotter Jane berättar om en tillvaro som aldrig mer blev sig lik.

Dela sidan